Конституційний Суд здивував навіть регіоналів

Автор/джерело -  © УНІАН - “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.09.2009 12:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7950

Регіонали звинувачують Президента і суддів КС у змові, а НС пропонує нардепам зібратися і негайно ухвалити новий закон про ТСК.

Сьогодні Конституційний Суд України визнав повністю неконституційним закон України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

В рішенні суду зазначається: «Отже, відсутність під текстом закону, прийнятого за результатами повторного розгляду, належної дати та підпису голови ВР, є порушенням встановленої частиною 4-ю ст. 94 Конституції України процедури набрання ним чинності, що, відповідно до частини 1 ст. 152 Конституції України, є підставою для визнання закону неконституційним повністю».

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Лавринович заявив, що.Президент України Віктор Ющенко та судді Конституційного суду України “вступили в змову” щодо визнання неконституційним закон України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

Він зазначив, що Верховною Радою України було ухвалено два закони, які передбачали правовий механізм притягнення до відповідальності Президента України. За його словами, і закон про ТСК і зміни до закону про Конституційний суд України були визнані неконституційними.

Лавринович зазначив, що “сьогодні Президент України стільки правопорушень наробив, що у нього був панічний страх перед цими законами, які могли почати працювати в будь який момент”. “І отже, вступивши в змову з суддями Конституційного суду, вони вирішили зробити таким чином, щоб обидва ці закони перекреслити”, - вважає перший заступник голови ВР. За його словами, КСУ в даній ситуації вийшов “далеко поза межі своєї компетенції”.

Лавринович наголосив, що всім суддям Конституційного суду України, незважаючи “на їх кваліфікацію, яка різна у різних суддів” відомо, що КСУ “має оцінювати правові норми на відповідність Конституції України, а не номери і дати, які проставляються в законі”. За його словами, закони ухвалюють народні депутати України, а “номери і дати ставляться в канцелярії”.

Лавринович підкреслив, що зрозумілим є те, що КСУ “не мав розглядати дії посадових осіб секретаріату Верховної Ради України”.

На думку Лавриновича, “після розгрому в 2007 році в Конституційному суді він став слухняним і опускає рівень свого авторитету такими діями”.

Перший заступник голови Верховної Ради України зазначив, що є два варіанти виходу із ситуації. За його словами, “перший варіант спокійний, мирний - ще раз повністю пройти всю процедуру, включаючи розгляд в комітетах, а також перше і друге читання, подолання вето”.

Він додав: “інший варіант-екстремальний, і я не думаю, що поки що варто вдаватися до цього варіанту”. Лавринович зазначив, що цей варіант розвитку подій стосується “самого Конституційного суду, зокрема, щодо того, як він може ухвалювати рішення, коли в нього є неконституційна чисельність. Тобто замість 18 суддів є 19 суддів, один з яких не допускається до розгляду справ (йдеться про Сюзанну Станік - УНІАН)”. “Тут є над чим поміркувати, хоча зараз під час виборчої кампанії - це малоактуальний напрямок для роботи”, - додав Лавринович.

Перший заступник голови Верховної Ради зазначив, що непросто спрогнозувати подальшу долю закону про ТСК у період, коли має стартувати президентська виборча кампанія.

Іншої думки лотримуються нардепи-самооборонці.

Визнання Конституційним судом України закону про тимчасові слідчі комісії, який визначав процедуру імпічменту президенту неконституційним за суто формальною ознакою: «Відсутність під текстом закону, ухваленого за результатами повторного розгляду, належної дати і підпису голови Верховної Ради є порушенням процедури вступу ним у дію і підставою для визнання закону неконституційним в цілому», - мало б змусити парламентську опозицію, і перш за все Партію регіонів, негайно зняти блокаду трибуни Верховної Ради й повторно проголосувати за цей закон із дотриманням усіх необхідних формальностей. Так вважає нардеп від «Народної самооборони» Юрій Гримчак.

«Якщо Партія регіонів не піде на такий крок й продовжуватиме свою гру у «підвищення соціальних стандартів», то тим самим вона дасть усі підстави стверджувати про формування в українському політикумі нового, здавалося б, протиприродного альянсу між лідером ПР Віктором Януковичем та Президентом України Віктором Ющенком», - зазначив народний депутат.

За його словами, «для юридичного засвідчення такого союзу не вистачатиме лише однієї формальності – укладення офіційної угоди між Ющенком та Януковичем про розподіл ролей та обов‘язків на період президентських виборів та після них».

«Бо для багатьох українців вже нині очевидно: співпадіння тем й напрямків критики діяльності уряду й парламентської більшості з боку президента і Партії регіонів ідентичні настільки, що дають підстави стверджувати про координацію цих виступів з єдиного центру», - резюмував Гримчак.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.