У минулому таки існували птахи-людоїди

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 15.09.2009 17:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7956

Учені визнали, що гігантський птах-людоїд, що згадується в легендах народу маорі, існував насправді.

Робота дослідників опублікована в журналі The Journal of Vertebrate Paleontology. Коротко вона викладена в газеті The Independent.

Серед корінних жителів островів Полінезії популярні розповіді про хижого птаха Те-хокиої, або Те-поуакаї. Оперення величезного птаха з червоним гребенем на голові було чорно-білим, а кінці крил були забарвлені в жовтий і зелений кольори. Згідно легенді, Те-хокиої вбивали й поїдали крупних тварин і людей. Втім, маорі винищили всіх Те-хокиої на початку XV століття.

У 1870-х роках дослідник Юлій фон Хааст (Julius von Haast) виявив в болоті на одному з островів кістки невідомого величезного птаха. Вивчивши будову черепа, дослідники встановили, що птах, названий Harpagornis moorei, харчувалася падаллю. Ніздрі H. moorei, також відомого як орел Хааста, були закриті спеціальними заслінками. Така анатомічна особливість характерна, наприклад, для грифів. Завдяки заслінкам вони можуть "порпатися" в тушах тварин без риски задихнутися.

Автори нової роботи проаналізували скелет Harpagornis moorei уважніше. Вони визнали, що таз птаха дозволяв їй завдавати дуже сильних ударів дзьобом з повітря на швидкості до 80 кілометрів на годину Оскільки маса Те-хокиої могла досягати 18 кілограмів, а розмах крил - трьох метрів, учені не виключають, що птах цілком міг вбивати дітей.

Утримати тіло дитини орлові Хааста допомагали довгі кігті розміром не менше тигрових. Проте, дослідники відзначають, що основною здобиччю Те-хокиої, швидше за все, були схожі на страусів птахи моа, винищені в кінці XV- на початку XVI століть.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.