Росія у числі лідерів за кількістю вбивств журналістів

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 15.09.2009 18:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7957

Росія утримує третє місце в світі за кількістю вбитих журналістів і дев’яте - за кількостю нерозкритих вбивств працівників ЗМІ.

Про це йдеться в доповіді комітету із захисту прав журналістів (КЗЖ) (Committee to Protect Journalists, CPJ), опублікованому у вівторок на сайті організації.

У доповіді "Анатомія безкарності: Нерозкриті вбивства журналістів в Росії" наголошується, що з 2000 року в РФ з мотивів службової діяльності було вбито 17 журналістів. "Серед жертв - представники самих різних медіапрофессий: редактори, репортери, фотографи, оглядачі, а також один видавець"..

У доповіді наголошується, що деякі з загиблих були відомі в російських і міжнародних колах, інші - були місцевими репортерами і висвітлювали важливу для своїх читачів тематику.

"Проте їх об'єднувало одне: всі вони публікували критичні матеріали, загрозливі впливовим особам в уряді, бізнесі, правоохоронних органах або організованих злочинних угрупуваннях", - підкреслюється в доповіді КЗЖ. При цьому, лише в одному випадку суд визнав вбивць винними.

Комітет вважає, що в РФ критично настроєні журналісти піддані маргіналізації.

"Аналіз КЗЖ свідчить, що розслідування вбивств незмінно ведуться в обстановці таємності, часто-густо ускладнюються конфліктами інтересів і піддається тиску політичних сил", - підкреслюється в документі.

"Раз-по-раз КЗЖ стикається з тим, що слідчі не відпрацьовують версій, пов'язаних з професійною діяльністю жертв, не вивчають їхніх матеріалів і не допитують людей, з якими вони були зв'язані по роботі. Час від часу без яких-небудь пояснень втаюються важливі докази", - наголошується в доповіді Комітету.

У ньому вказано також на те, що у низці випадків прокурори виступали в суді з слабкою доказовою базою і, як мінімум, в одному випадку "невинуватій особі було пред'явлено сфабриковані звинувачення".

КЗЖ вважає, що ситуація, що склалася, "призвела до виникнення самоцензури в російській пресі, і відповідно недостатньому освітленню або повному ігноруванню життєво важливих питань".

У документі підкреслюється, що керівництво РФ "має чітко, відкрито і недвозначно засудити будь-які напади на журналістів, домогтися припинення маргіналізації і криміналізації критичної журналістики, зажадати від керівництва правоохоронних органів конкретних дій з розслідування замахів на журналістів".

З погляду членів КЗЖ, керівникам правоохоронних органів необхідно перевірити невідпрацьовані версії, знайти і затримати людей, оголошених в розшук у цих справах, уважно розглянути можливий зв'язок вбивств з професійною діяльністю журналістів. При цьому, вважають члени КЗЖ, міжнародне співтовариство повинне вимагати від російських керівників "надання звіту, що ними зроблено для вирішення даної проблеми".

Автори доповіді відзначають, що коли документ готувався до публікації, від рук вбивць загинули ще три журналісти: правозахисниця Наталія Естемірова, редактор двох дагестанських газет Абдулмалік Ахмеділов, а також редактор ростовської газети В'ячеслав Ярошенко. "Зараз КЗЖ займається вивченням обставин цих злочинів", - наголошується в доповіді.

Правозахисники винять власті в тому, що бути журналістом в Росії смертельно небезпечно

Глава Московської групи (МХГ) Ґельсінкі Людмила Алексєєва винить власті в тому, що бути правозахисником або журналістом в Росії смертельно небезпечно.

"Ми занепокоєні питанням, чому професія журналіста і правозахисника - смертельно небезпечна в нашій країні робота", - заявила Алексєєва у вівторок на прес-конференції, присвяченій докладу КЗЖ.

"Я схильна звинувачувати в цьому позицію нашої влади", - сказала Алексєєва. "Влада проявляє своє ставлення до свободи слова, до професії журналіста постійними переслідуваннями за незалежну позицію, за критичні вислови" - заявила правозахисниця.

За словами голови МХГ, "звичайно, немає ніяких підстав говорити, що ці вбивства санкціоновані представниками самої верхівки влади, але та атмосфера, яка існує в країні, цьому сприяє".

На думку Алексєєвой, в справах по захисту честі і гідності критикованих чиновників судді призначають такі компенсації, які означають припинення діяльності ЗМІ, так воно не в силах цю компенсацію платити.
"Це показує, як власті відносяться до журналістів. Але не тільки це, але і прямі вислови щодо журналістів і журналісткою професії з самого верху", - додала Алексєєва.

Як підкреслила правозахисниця, жодного разу не були названі імена замовників вбивств журналістів, хоча виконавці були знайдені. "Чому не знайшли замовників, що, у нас немає слідчих? Не знайшли замовників, тому що не шукали, а якщо і шукали, то коли підходили близько, їм ставили перешкоду", - заявила голова Московської групи Ґельсінкі.

"Дуже сумно, що в Росії менше піклуються про безпеку наших журналістів, ніж в інших країнах", - підсумувала Алексєєва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.