Керівництво НБУ, яке підозрюють у аферах, ще й отримує шалені гроші

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 16.09.2009 17:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7966

Заступник голови ВР Микола Томенко звернувся до Ради Національного банку України стосовно інформації щодо значного збільшення зарплат керівників Нацбанку.

Держслужбовці-мільйонери Володимир Стельмах і Анатолій Шаповал під “парасолькою” гранта живуть у своє задоволення

Томенко зазначив, що відповідно до закону "Про Національний банк України" Рада НБУ затверджує кошторис доходів та витрат НБУ та звіт про його виконання (п. 4 і 7 ч. 1. ст. 9). У своєму зверненні віце-спікер попросив Раду НБУ перевірити факти щодо підвищення у півтора-два рази зарплати вищого керівного складу НБУ і дати роз"яснення стосовно доцільності та обґрунтованості такого підвищення в умовах економічної кризи.

Останніми днями в ЗМІ оприлюднювалися матеріали щодо значного збільшення за останній рік заробітної плати керівництва НБУ. Зокрема, у голови НБУ Володимира Стельмаха сума нарахованих за перший квартал ц. р. доходів склала більше 460 тис. грн, з них 446,7 тис. грн зарплати і 12,8 тис. грн матеріальної допомоги (за перший квартал минулого року заробітна плата складала 289,7 тис. грн). Також оприлюднювалась інформація, що 28 серпня 2008 р. Стельмах заплатив за автомобіль Mercedes Benz 1 млн 90 тис. грн готівкою.

Крім того, про першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова було оприлюднено інформацію, що за перший квартал цього року йому нараховано майже 300 тис. грн доходів, з них 282,4 тис. грн зарплати і 11,9 тис. грн матеріальної допомоги (за перший квартал минулого року зарплата складала 228,6 тис. грн).

Томенко наголошує, що, згідно закону про держбюджет-2009, витрати на зарплату держслужбовців було зменшено на 10% у порівнянні з 2008 р. Також віце-спікер пише, що 3 березня цього року ВР ухвалила постанову "Про заходи щодо упорядкування окремих видатків Державного бюджету України", якою, зокрема, доручила удвічі зменшити зарплати керівному складу державної влади. Крім того, на виконання цього доручення Кабінет Міністрів постановою від 18 березня 2009 р. №240, удвічі зменшив зарплати прем'єр-міністра, віце-прем'єрів та міністрів, а в проекті держбюджету-2010 пропонується вдвічі зменшити зарплату народних депутатів.

Томенко припускає, що керівництво Нацбанку, яке, як відомо, перебуває у передпенсійному віці, збільшує собі зарплатню до астрономічних розмірів, розраховуючи отримувати пенсію у розмірі 80%.

"На жаль, Конституційний суд, за поданням 59 депутатів Партії регіонів, днями поховав минулорічне рішення уряду про обмеження максимального розміру пенсій для окремих категорій громадян. Такі рішення грають на руку державним службовцям, які обіймають високі керівні посади, - зазначив він. – Дуже символічно, що зарплату збільшено за рік рівно у стільки разів, у скільки керівництво НБУ обвалило гривню".

До Ради НБУ входять 15 осіб. Голова Ради – Петро Порошенко, членами Ради є, зокрема, народні депутати Арсеній Яценюк та Василь Горбаль, міністр юстиції Микола Оніщук та ін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.