Ганна Герман: розмови про надання воякам УПА статусу ветеранів війни – «дурниця»

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 31.08.2006 21:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=797

Радник Віктора Янковича народний депутат Ганна Герман називає очевидною «дурницею» розмови про наміри Партії регіонів голосувати за визнання бійців Української повстанської армії ветеранами Великої вітчизняної війни.

Про це вона повідомила кореспонденту «Острова», пише сайт ІМІ.

У такий спосіб Ганна Герман прокоментувала висловлювання народного детутата від фракції «Наша Україна» Антона Ружицького про нібиту ініціювання найближчим часом «регіоналами» голосування за визнання воїнів УПА на державному рівні.

«Мені взагалі не віриться, що це сказав Антон, - повідомила Герман. – Я його давно знаю. Це більше схоже на якийсь жарт». За її словами, Партія Регіонів «просто не могла» виступити із таким законопроектом.

Поряд із тим, Антон Ружицкий також заявив, что ПР відмовляється від своєї програми щодо надання російської мови статусу державної і виступає із пропозицією внести зміни бюджет для посиленої грошової підтримки раніше недофінансованих західних областей України.

У відповідь на це Герман лише зауважила, що «зраджувати електорат» вони не збираються. «Просто на даний час у нас немає шансів провести у парламенті голосування із цього питання», - зауважила Ганна Герман.

А також вона порекомендувала народному депутату від фракції «Наша Україна» Антону Ружицькому «займатися справами своєї фракції, і не лізти у чужі».

Що сказав Ружицький

«За визнання ОУН-УПА будуть голосувати і Партія регіонів, і соціалісти, і «Наша Україна». «Регіони» ініціюють і буде проголосовано законопроект про визнання вояків ОУН-УПА. Янукович почав говорити про єдину українську мову. Вони хочуть показати, що схід і захід разом не лише декларативно, а й на ділі. Йде перерозподіл бюджету.

Янукович сказав: «Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області завжди недотримували з державного бюджету». Тому левова доля бюджету піде на ці області. І Янукович це зробить. Це тактичні кроки, і вони правильні. Людям властиво міняти свою філософію», – наголосив А.Ружицький.

А що говорять з цього приводу перші особи держави:

“Воїни ОУН-УПА отримають належний їм статус і державну підтримку”

Віктор Ющенко, Президент України, 27 серпня 2006 року, Львів

“До історії слід ставитися поважно. І не переписувати ту оцінку, яка була дана вже давно”

Віктор Янукович, прем’єр-міністр України. 12 серпня 2006 року, Донецьк

Законодавче визнання воїнів УПА може стати елементом політичних амбіцій прем’єра Януковича та Президента Ющенка, а також виборчих стратегій їхніх політичних сил. Порозуміння в цьому питанні не можуть знайти навіть члени всередині своїх фракцій, пише "Львівська газета" .

Як стало відомо “Газеті”, основним питанням, об яке ламаються списи, стала необхідність віднайти 226 депутатських голосів, необхідних для прийняття відповідного закону. Категоричними противниками визнання УПА залишаються комуністи, проте в середовищі Партії регіонів існують дві протилежні думки щодо цього. Прихильники розширення електоральної бази Партії регіонів переконані в тому, що необхідно самим зініціювати відповідний законопроект і його ухвалити. Це могло б дати необхідний старт для популяризації цієї сили в Західній Україні. Інша, значно більша частина, переконана: загравання з Галичиною погіршить сприйняття партії в її стабільних областях, а твердість зцементує електорат і проявить Ющенка як людину, яка не зможе відстояти в парламенті заявлені принципи. Саме цим і пояснюються коливання Віктора Януковича в оцінці подій у різний час.

“Якщо мені не зраджує пам’ять, десь два роки тому, в переддень президентської кампанії Янукович казав щось цілком протилежне (до донецької заяви, – “Газета”), – прокоментував для “Газети” історик Ярослав Грицак. – Він сказав “так, за певних умов ветеранам УПА треба дати статус”. Це свідчить тільки про одне: В. Янукович говоритиме те, що і коли буде кому подобатися, залежно від обставин. У цьому сенсі він нагадуватиме наших екс-президентів Кравчука і Кучму, котрі діяли так само: говорили одні речі у Львові, інші – в Донецьку.

У кожному разі для мене визнання статусу УПА не є питанням історичним. В історичному плані УПА визнано, тут немає сумніву. Є питання моральне, проте не можу застосовувати критерії моральності до нашого уряду, особливо до пана Януковича. А щодо політичного аспекта, вважаю, що визнання його залежатиме тільки від одного: якщо буде достатньо політичних суспільних сил, які зможуть це ефективно пролобіювати. Статус УПА для мене – один із пробних каменів: існує чи не існує в Україні ефективна опозиція до влади”.

Тим часом народний депутат Петро Писарчук, прихильник Віктора Януковича і його “адвокат” у Західній Україні, переконаний, що Віктора Федоровича неправильно зрозуміли, і дає власне пояснення: “Ця теза (що її висловив пан Янукович, – “Газета”) дає надію, що правда про ОУН-УПА проб’є собі місце в Україні, і воїнам УПА буде віддано те, що їм належить”.

Слід нагадати, що ще в жовтні минулого року нинішній прем’єр запевняв, що фракція “Регіонів” проголосує за визнання УПА воюючою стороною. Пізніше його слова вже спростовувала керівник фракції “Регіони України” у ВР Раїса Богатирьова. “Заява Писарчука відображає його особисту позицію й позицію його виборців із цього питання. Щодо думки всієї парламентської фракції “Регіонів України”, то ми ще не обговорювали, як будемо голосувати питання про можливість визнання ветеранів УПА борцями за незалежність України. Втім, знаючи думки колег, заздалегідь можу припустити, що ми не голосуватимемо “за” визнання”, – цитує Р. Богатирьову персональний сайт Віктора Януковича.

Сам проект Закону України, який надасть воїнам УПА соціальні гарантії як ветеранам війни, вже готовий. 19 липня цього року ще уряд Єханурова схвалив законопроект “Про соціальний захист учасників національно-визвольного руху 1939-1956 років”. В’ячеслав Кириленко, тодішній віце-прем’єр, а тепер народний депутат України, який представляв законопроект уряду, нині не впевнений у тому, що його вдасться “протягнути” через парламент.

Антон Ружицький, народний депутат від “Нашої України”, посилаючись на кулуарну розмову з депутатом від “Регіонів”, сказав “Газеті”, що регіонали таки винесуть закон про статус ОУН-УПА, який “завалила” Верховна Рада минулого скликання, і голосуватимуть за нього: “Відповідно, вони нібито стають ініціаторами, повертаючись до того законопроекту”.

На запитання “Газети”, чи виноситимуть регіонали законопроект, схвалений попереднім урядом, чи все ж таки той, який “прокатала” Верховна Рада минулого скликання, Антон Ружицький сказав: “Напевно, вони переплітаються – і ті самі норми, і ті самі економічні моменти стосовно учасників ОУН-УПА, можливо, вони підтримують цей закон. Але суть у тому, що вони задекларували, що статус воїнів ОУН-УПА буде враховано. Який це буде закон – чи повернуть той, який не пройшов, чи візьмуть те, що розробив попередній уряд, але щось таки буде, і про це вони говорять”.

Підтверджує його слова і Петро Писарчук: “Я погоджуюся з тим, що історію не треба переписувати, однак не можна її сприймати так, як подавали у відомі часи. Тому ми мусимо (думаю, Янукович це мав на увазі) пізнати історію Української Повстанської Армії, цього визвольного руху, а не користуватися штампами радянської пропаганди, що це прислужники фашистів”.

І тут виникає запитання: чи не були схожі заяви своєрідною підготовкою процесу, в разі якого окремі депутати від ПР (без офіційного рішення партії) проголосують за визнання УПА, розраховуючи натомість отримати голоси за визнання російської другою державною?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.