Завтра у парламенті продовжиться шоу: розглядатимуть фішку Януковича

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.09.2009 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7983

Верховна Рада України завтра, 22 вересня, розгляне першим питанням низку законопроектів про підвищення соціальних стандартів.

Відповідне рішення було ухвалене за підсумками сьогоднішнього засідання погоджувальної ради парламенту.

Голова ВР Володимир Литвин наголосив на необхідності включення до завтрашнього порядку денного всіх альтернативних законопроектів. Після цього, за словами спікера, під час пленарного тижня народні депутати розпочнуть розгляд проекту державного бюджету на 2010 рік.

"Розгляд проекту бюджету буде в такій послідовності: ми заслухаємо інформацію про виконання бюджету на 2008 рік, комітет щодо цього прийняв відповідне рішення. Потім - інформація уряду про перебіг виконання бюджету в поточному році, очевидно, за перше півріччя, тому що офіційних даних за 9 місяців ще немає, доповідь Рахункової палати з оцінкою в цілому економічного становища, доповідь ради Національного банку, його пропозиції і рішення про грошово-кредитну політику на 2010 рік. Після цього - представлення державного бюджету на 2010 рік ", - повідомив Литвин.

Розблокувати роботу

Під час засідання погоджувальної ради заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що регіонали готові розблокувати парламентську трибуну, якщо 22 вересня першим питанням на порядку денному буде розглянуто законопроект про підвищення соціальних стандартів депутата від Партії регіонів Михайла Папієва.

Єфремов зазначив, що ПР готова розглядати всі законопроекти стосуються підвищення соціальних стандартів. На думку нардепа, один з цих законопроектів необхідно прийняти перед початком розгляду проекту бюджету на 2010 р.

"Ми продовжуємо наполягати на тому, що соціальні стандарти повинні бути збільшені, як мінімум, перед узгодженням бюджету. Ми повинні вийти на цілий ряд питань, які стосуються соціальних стандартів та документів фінансового характеру, які відображаються в бюджеті наступного року, а потім вже переходити до розгляду основного фінансового документу на 2010 рік. Але, перед його обговоренням фракція Партії регіонів хотіла б почути звіт уряду по виконанню бюджету в поточному році. При цьому, ми хотіли б послухати доповіді Рахункової палати з цього питання і, щоб від уряду виступили міністри економіки і фінансів України, щоб вони дали своє бачення процесів, які розвиваються і як вони бачать формування бюджету на 2010 рік ", - зауважив заступник голови фракції ПР.

У свою чергу, спікер ВР Володимир Литвин запропонував перед завтрашнім розглядом законопроектів про соціальні стандарти затвердити проект постанови, що стосується поіменного голосування за зазначені законопроекти. А перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін запевнив, що БЮТ підтримає пропозицію про зміну способу голосування за законопроекти про підвищення соціальних стандартів.

Разом з тим, голова ще однієї фракції, НУ-НС, Микола Мартиненко заявив, що більшість НУ-НС не голосуватимуть за підвищення соцстандартів. "Ми вважаємо, що потрібно ставити на розгляд питання про підвищення соцстандартів, хоча більшість фракції НУ-НС голосувати за це питання не буде. Потрібно акцентувати на наслідки цього питання, якщо воно буде проголосовано, як наполягає Партія регіонів. Це додатково додасть до інфляції до кінця 2009 року 7% -9% ... Це збільшить до кінця року мінімум удвічі дефіцит бюджету, це призведе до хаосу в передвиборчих перегонах ", - зазначив Мартиненко.

Умова ПР

Тим часом, лідер Партії регіонів Віктор Януковича заявив, що його фракція підтримає проект держбюджету, якщо уряд погодиться підвищити мінімальні пенсії і зарплати. У своїй заяві, переданій партією, лідер регіоналів, зокрема, зазначив, що "проект бюджету, поданий до Верховної Ради, - заснований на нереальних показниках". "І це думка не тільки наших експертів. Це - висновок міжнародних фінансових організацій. Наприклад, Міжнародний валютний фонд прогнозує дефіцит бюджету понад 11%. А в проекті Юлії Тимошенко прогноз - всього 5%. Те ж стосується і показників по інфляції, курсу гривні, ВВП, з безробіття ".

За словами Януковича, Тимошенко подає цифри, які "завжди розходяться з життям". "Вона пропонує нереальний бюджет. Бюджет, який не може бути виконаний. Юлія Тимошенко, як завжди, вірна собі: вона в черговий раз багато обіцяє, щоб за неї проголосували".

Водночас, Янукович зазначив: "Ми вважаємо, що потрібно реально підходити до формування бюджету. Ми за те, щоб у парламенті почалося обговорення цього важливого питання. Щоб бюджетний процес відбувався у законному руслі. Більше того, якщо в процесі обговорення проекту бюджету будуть зняті популістські обіцянки, якщо проект буде реальним - ми готові підтримати його ".

Разом з тим, лідер ПР зауважив: "Уряд повинен зрозуміти, нарешті, що він - при владі. І несе відповідальність за життя людей в державі. Людям потрібно жити вже сьогодні. І вже сьогодні їм потрібно полегшити життя, а не годувати їх обіцянками на 2010 рік. Людям потрібно годувати родини, відправляти дітей до школи, платити за житло і тепло ... Тому ми не відступимо від наших вимог підвищити мінімальні пенсії і зарплати ".

За словами Януковича, Партія регіонів вимагає "приступити до негайної реалізації програми виходу України з кризи - подолання безробіття, зменшення податкового тиску, стабілізації фінансового ринку, відновлення виробництва". Починати треба зі звіту уряду про використання кредитів МВФ і виконання бюджету 2009 року, вважає лідер ПР.

БЮТ наполягає на кадрах

Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін сьогодні також заявив, що його політсила наполягає на розгляді 22 вересня кадрових питань.

"Ми хотіли б, щоб на вівторок, якщо дійсно буде розблоковано роботу парламенту, завдяки знайденому сьогодні компромісу, щоб питання зняття депутатської недоторканності і пільг були розглянуті ... І, по-друге, це кадрові питання - тобто, звільнення і призначення складу Кабінету міністрів. Це питання стоїть на четвер (24 вересня), але якщо буде воля, то ми могли б на після обіду, на вечірнє засідання поставити це питання. Тоді б на настирливу вимогу Партії регіонів міністр фінансів був би легітимним і міг звітувати перед парламентом " , - сказав Кожем'якін.

Крім того, фракція БЮТ просить Верховну Раду 22 вересня розглянути законопроекти про скасування депутатської недоторканності і пільг. За словами Кожем'якіна, ці питання можуть бути розглянуті, якщо робота ВР буде розблокована завтра. "У питаннях, які стосуються скасування недоторканності і пільг, потрібно поставити крапку", - сказав він.

Крім того, за словами Кожем'якіна, фракція БЮТ готова до розгляду всіх законопроектів про підвищення соцстандартів, якщо фракція Партії регіонів не буде ставити щодо цього додаткових ультиматумів. "Ми готові до розгляду законопроектів у порядку їх реєстрації, але без ультиматумів від опозиції", - сказав нардеп. Він висловив припущення, що фракція Партії регіонів знову вдасться до блокування роботи ВР, якщо не буде проголосований їхній проект закону про підвищення рівня мінімальної заробітної плати і мінімальної пенсії.

Як повідомлялося раніше, на минулому пленарному тижні Раді не вдалося провести жодного засідання. Лідери парламентських фракцій досі не досягли консенсусу в питанні про підвищення соцстандартів, не дивлячись на те що регіонали висунули свої вимоги ще в середині літа. На погоджувальних радах бютівці та регіонали продовжили обмінюватися обвинуваченнями, а останні навіть не дозволили спікеру зайти до зали і виступити перед нардепами.

Тим часом, низка членів парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, представники коаліції, висловили глибоке обурення у зв'язку з "безпрецедентними політичними спекуляціями", розгорнутими ПР навколо питань соціального забезпечення, а також заявили, що бойкотуватимуть засідання комітету до того часу, поки регіонали не припинять спекуляції навколо соціальної проблематики і не розблокують роботу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.