Як виявилося, немає виборчої системи, яка унеможливлює маніпуляції

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.09.2009 15:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7996

Учені стверджують, що маніпулювати виборами легше, ніж вважалося до цього часу.

До такого висновку вони прийшли, виділивши єдиний критерій, за яким орієнтуються виборці.

Відповідне дослідження у сфері комп'ютерних обчислень і створення штучного інтелекту провела група математиків з Польщі, США і Німеччини.

Раніше вважалося, що практичний прорахунок виборів виявляється практично нездійсненним, незважаючи на його простоту в теорії складності обчислень.

У ході останнього дослідження вчені встановили, що завдання маніпулювання в деяких випадках помітно простіше, ніж вважалося до цього часу. Виявляється, воно помітно спрощується, коли є єдиний параметр, що керує вибором людей. Наприклад, коли думки кандидатів розходяться з одного істотного питання, скажімо, щодо податків.

Проте, за словами вчених, розчаровуватися в демократії ще рано. Річ у тому, що в реальних ситуаціях завжди є "альтернативні" групи, які роблять вибір абсолютно з інших міркувань. Наприклад, коли всі обговорюють податки, їх цікавить стать, релігійна приналежність або колір шкіри кандидата.

Подібне дослідження провели нещодавно фізики з Кембриджського університету. Спостерігаючи рух частинок, їм вдалося створити математичну модель, яка описує успішні революції. Правильно розподілена команда революціонерів-активістів цілком може завоювати розуми основної частини населення і добитися зміни влади, стверджують учені.

Нагадаємо, в серпні математики з Канади розрахували оптимальну стратегію боротьби з гіпотетичним нашестям зомбі. Створена ними модель нагадує модель розповсюдження ідей серед людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.