У червоне Марс розфабував вітер?

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 22.09.2009 17:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7999

Учені запропонували нову гіпотезу, що пояснює червоний колір Марсу.

На думку дослідників, поверхня планети придбала характерний колір із-за сильних вітрів.

Про свої висновки учені розповіли на Європейському конгресі з планетарних наук (European Planetary Science Congress 2009). Основна суть їхньої доповіді викладена на порталі Space.com.

Тривалий час астрономи вважали, що червоний колір марсіанської поверхні виник під впливом рідкої води, колись присутньої на планеті. Вважалося, що характерне забарвлення виникло при взаємодії води з певними мінералами. Більшість вчених схиляються до думки, що рідка вода зникла з Марсу декілька мільярдів років тому (хоча існують й значно пізніші оцінки). Відповідно, астрономи припускали, що Марс "почервонів" не пізніше цього терміну.

Проте марсоходи Spirit і Opportunity, що почали вивчати Марс в 2004 році, виявили на Червоній планеті мінерали, які не могли сформуватися у присутності води. Таким чином вода не могла бути причиною забарвлення Марсу. Автори нової роботи припустили, що бурий колір міг з'явитися на планеті при зіткненні порошинок різного хімічного складу. Між ними могли протікати хімічні реакції, що дали продукт характерного кольору.

Для перевірки своєї гіпотези автори провели лабораторний експеримент. Вони помістили в закриту скляну судину кварцевий пісок і впродовж семи місяців регулярно струшували судину (за допомогою спеціального приладу). У такий спосіб було імітовано дію сильних марсіанських вітрів. Після закінчення експерименту близько 10 відсотків піщинок зруйнувалися до стану пилу.

На наступній стадії досвіду учені додали в судину мінерал - магнетит. Він має чорний колір і широко поширений на Марсі. За складом, магнетитом є сумішшю різних оксидів заліза. Дослідники, після додання мінералу, продовжили струшувати судину, і незабаром її вміст почав червоніти.

На думку авторів, на деформованій поверхні піщаних гранул відбувалася реакція з магнетитом. У результаті утворювався інший мінерал - гематит, що має червоний колір. Як відзначають учені, для того, щоб забарвити всю поверхню Марса в бурий колір, необхідна відносно невелика кількість гематиту.

Марс є однєю з найбільш вивчених планет Сонячної системи. Проте, багато процесів, що відбуваються на нашому найближчому космічному сусідові, досі залишаються загадкою. Наприклад, учені поки не можуть пояснити, чому величезні піщані дюни на Марсі залишаються нерухомими, попри сильні вітри. Між тим, власне вітровий режим Червоної планети вивчений лише для деяких її районів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.