Депутати пропонують передати Києво-Печерську лавру в підпорядкування Міністерства культури і туризму

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 22.09.2009 23:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8003

Вчора на сайті Верховної ради був опублікований проект Постанови, що передбачає передачу Києво-Печерської лаври з ведення Київської міської держадміністрації (КМДА) в розпорядження Міністерства культури і туризму.

Автори документа (проект Постанови “Про збереження комплексу Києво-Печерської Лаври та подальший розвиток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника”) стверджують, що КМДА не стежить за станом Лаври, а церковні служби, що проходять там, завдають шкоди внутрішньому убранню храмів.

Представники Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) упевнені, що богослужіння не здатні заподіяти збитку заповіднику, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Згідно з документом, весь комплекс Лаври необхідно передати у власність держави, в управління Міністерства культури і туризму. "Склалася така ситуація, що заповідник перебуває під загрозою. Київська влада їм не займається, а церковні служби, які проводяться на території лаври, можуть завдати збитку внутрішньому убранню храмів. За великим рахунком в такій ситуації заповідник можуть виключити зі списку ЮНЕСКО", - сказав вчора один з авторів проекту ухвали народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ).

Представники КГГА вчора не коментували ініціативу парламентарів. Тим часом депутати Київради вважають, що пам'ятники такого рівня повинні підкорятися муніципальній владі, оскільки тоді ними легко управляти. "Проте київська влада не стежать за лаврою, тому в нинішній ситуації її краще передати міністерству (культури і туризму. - ред.). Тим більше що у держави і грошей на утримання лаври більше", - заявив голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець.

У Міністерстві культури до даної ініціативи поставилися позитивно. "Міністерство давно готове прийняти у своє розпорядження Лавру. Хочу нагадати, що номінальне управління заповідником належить нам ще з 2003 року, проте всі будівлі знаходяться у власності Київської міської держадміністрації. Виходить, що міністерство фінансує об'єкти, які йому не належать", - говорить заступник голови Державної служби культурної спадщини міністерства Яков Дехтяр.

Позицію Мінкульта підтримує і керівництво заповідника. "Дивно, що цього до цих пір не відбулося, оскільки ми маємо національний статус і, відповідно, повинні підкорятися державі", - вважає головний архітектор Національного Києво-Печерського заповідника Тетяна Кулік.

Тим часом представники УПЦ МП спростовують заяви пана Яворівського про те, що проведення богослужінь здатне завдати шкоди внутрішньому убранню храмів. "Ці розмови абсолютно неправомірні - нічого такого немає. Нам все одно, хто управляє заповідником. Для нас принципово інше: монастирі треба передати самій церкві, тобто тим, хто все це створював", - заявив прес-секретар предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко.

У липні Комітет усесвітньої спадщини ЮНЕСКО попередив Україну, що може почати процес занесення Києво-Печерської лаври і Софії Київської у так званий "список під загрозою". Через неефективну системи управління об'єктами є серйозні ризики для них. ЮНЕСКО просить припинити будівельні роботи в буферних зонах, які загрожують Лаврі та Софії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.