Хакери готуються до виборів, випробовуючи на міцність українські мережі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.09.2009 03:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8007

Перша ластівка передвиборчої кампанії - найбільша за всю історію атака на хостинг-провайдер imena.ua з використанням сотень тисяч заражених комп’ютерів ознаменувала перехід українських медіавоєн в інтернет-простір.

На вістрі атаки інфраструктура провайдера випробовувала навантаження в понад 2 Гбіт/с

Інфраструктура компанії Imena.UA/MiroHost.net 26-27 серпня піддалася найбільшій за всю історію українського інтернету DDOS-атаці. Про це повідомив сайт The Domain Times.

Ця атака характеризувалася масованим використанням заражених комп'ютерів, що знаходяться в Україні, а ціллю атаки була автономна система 28 907 (Imena.UA/MiroHost.net).

За словами технічного адміністратора української мережі обміну трафіком UA-IX Сергія Поліщука, на вістрі атаки інфраструктура провайдера випробовувала навантаження в 2 Гбіт/с і більше.

Уперше спільними зусиллями декількох українських компаній вдалося визначити дві IP-адреси, що вказували на центр управління бот-мережею, що асоціюється із спамерським провайдером Real Host Ltd, що володіє частиною найбільшої в світі бот-мережею Zeus.

Експерти вважають, що ця DDOS-атака є «першою ластівкою» напередодні передвиборчої кампанії, своєрідною тренувальною атакою, перевіркою на міцність всіх систем мережевої інфраструктури найбільших українських провайдерів.

При цьому провайдерам слід звернути увагу на той факт, що, згідно прогнозам Поліщука, протягом найближчих двох років можна чекати підвищення рівня об'ємів DDOS-атак в 10 Гбіт/с і більше.

Як відзначив президент компанії Imena.UA/MiroHost.net, Олександр Ольшанський, в еру інформаційних воєн, провайдери інтернет і хостинг-провайдери повинні бути готові до подібного роду кіберакцій. І особливо - в періоди суспільно-політичних потрясінь.

«На жаль, у нас DDOS-атаки стали звичним інструментом політичної і конкурентної боротьби, який використовують для впливу на неугодні сайти або шантажу електронних магазинів. Зло це загальносвітове, і Україна тут далеко не попереду планети всій. Проте і в наший країні протягом найближчих 2-3 років проблема DDOS-атак отримає серйозну актуальність і вимагатиме відповідних рішень як від власників інтернет-ресурсів, так і від хостинг-провайдерів», - розповів Ольшанський.

Оскільки за фактом даного DDOS були проінформовані відповідні підрозділи СБУ з метою знайти його конкретних замовників, протягом певного часу інформація про цю атаку не могла бути публічною.

Рівно рік назад, наш сервер також зазнав масованої DDOS-атаки, яка тривала три тижні (!). Дивним чином ця атака збіглася у часі з моментом публікації критичних матеріалів на адресу Росії щодо подій на Кавказі.

Довідкова інформація

Real Host Ltd - спамерський провайдер, що володіє частиною найбільшої в світі бот-мережі Zeus. За інформацією Financial Times ця мережа керує 3,6 млн. комп'ютерів. 4 серпня 2009, за рішенням суду, телекомунікаційна компанія Telia-Sonera відключила центр керування цієї бот-мережею в Латвії. Не минуло й двох тижнів, як RealHost відновив свою роботу на майданчиках в інших країнах, зокрема - в Китаї, звідки і здійснювалася атака проти клієнтів Imena.UA/MiroHost.net. За деякими відомостями, коріння реальних власників даної мережі веде до Росії.

Imena.UA/MiroHost.net- український національний реєстратор доменних імен. Компанія створена в 2001 році, спеціалізується на реєстрації доменних імен і торгових марок, а також є найбільшим в Україні хостинг-провайдером, надаючи послуги під торговою маркою MiroHost.net. На майданчиках компанії розміщено понад 20 тис сайтів, серед яких - найбільші громадсько-політичні інформаційні ресурси.
Imena.UA є ICANN-акредитованим реєстратором і входить до групи компаній Internet Invest, разом з Mail.UA, Українською баннерной мережею (banner.kiev.ua), рекламним агентством PingWin (pingwin.ua), проектом Parking.ua (parking.ua) і проектом GiaHost.ua (gigahost.ua).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.