Земля отримала літо лише 13 тисяч років назад

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.09.2009 02:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8014

Австрійські науковці дійшли висновку, що літо, як відносно чітко виділена пора року, з’явилося на Землі не раніше, аніж 13 тисяч років назад.

Висновки дослідників поки не опубліковані в рецензованому науковому журналі. Коротко зміст роботи переказує агентство "Сіньхуа".

Автори нового дослідження вивчали донні відкладення в австрійському озері Ланге, зразки яких були підняті з глибин від 3,4 до 4,4 метра. Відповідно, вік відкладень становив від 19 тисяч до 13 тисяч років. Вчені аналізували склад рослин, у тому числі водоростей, рештки яких збереглися в озері. За характером рослинності дослідники можуть відновити клімат минулого. Так, чагарники, трави і багато водоростей здатні витримувати холодний клімат та різкі перепади температур, а деревам потрібна більш стабільна і тепла погода.

Керстін Хубер, науковий співробітник Лімнологічного інституту, Австрійської академії наук, зазначив у своїй останній академічній доповіді, що після закінчення останнього льодовикового періоду близько 20 тисяч років назад, на Землі поступово стало теплішати. Близько 17 тисяч років назад середньорічні температури різко впали і цей локальний мінімум тривав близько 2,5 тисяч років. Приблизно 14,5 тисяч років тому клімат знову став більш теплим.

Під час такої "епохи нестабільності" чітко вираженого літа не було. Температура води в озері в холодні періоди не піднімалася вище 10 градусів Цельсія, а в теплі - прогрівалася лише до 18 градусів. Учені припускають, що атмосферна температура також була нестабільною.

Клімат древньої Землі до цих пір залишається предметом суперечок науковців. Про температурний режим планети в минулому дослідники можуть судити лише за непрямими ознаками, тому в трактуваннях різних колективів часто зустрічаються протиріччя. Однак майже всі вчені погоджуються, що в минулому планета пережила кілька періодів глобального потепління та глобального похолодання.

За допомогою цього звіту Хубер отримав перше місце в науковому конкурсі, який організувала цього року Асоціація "Діалог-генетична інженерія" у співпраці з Австрійським агентством преси (АПА).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.