Не купуйте дорогих меблів – є ризик придбати … “дрова”!

Автор/джерело -  © WoodEx.com.ua



Дата публiкацiї - 24.09.2009 14:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8016

Дорого – не значить якісно. Практично всі італійські чи німецькі меблі, що продаються у магазинах, робляться в Україні.

Як відомо з класики - “Вся контрабанда робиться в Одесі, на Малій Арнаутській вулиці”

На підпільних фабриках. Вони вже окупували 15% вітчизняного ринку. І під іноземним трендом продають відверту халтуру. Ще й за піднебесними цінами.

Інна свої італійську кухню придбала за 14 із половиною тисяч євро. Побачила в одному із модних столичних магазинів. Меблі ще не встигли скласти, а вони вже почали розвалюватися. Замість обіцяного дерева – їй привезли меблі зі звичайного ДСП. Каркас зовсім різного кольору, з’єднали деталі простим степлером, тумбочки майже неможливо відкрити, а між дверцятами величезні прогалини.

Інна Шмаренкова, ошуканий покупець: “Я купила не кухню, а дрова за 14, 5 тисяч евро. Понимаете — у меня такое впечатления, что это производят где-то, вот знаете, в Кацапетовке, фасады привозят вы же видите”.

Коли ж Інна захотіла повернути кухню – тут виникли неабиякі проблеми. Продавець просто відмовився її взяти назад. Жінці запропонували поміняти фасади, утім не всі.

Інна Шмаренкова, ошуканий покупець: “Они сказали, что она хорошая, что вы нам варите воду. Ми готовы заменить только одни фасады, но не все, а частично. Видите вот косое, ножки нету вот там”.

Жінка відмовилася — не довіряє цій компанії. Тепер уже рік ця справа не зрушує з мертвої точки. У магазині, де продали Інні кухню – запевняють у них меблі найвищої якості і мають усі необхідні документи. Щоправда, показати їх журналістам відмовилися.

Менеджер магазину: “У нас ести все документи. У меня именно она ничего не заказывала, если она заказывала — на нашем СПД. Вот пришли, и я занята”.

У управлінні захисту прав споживачів кажуть, цьогоріч рекордна кількість людей звернулися зі скаргами на неякісні меблі. Тут кажуть, тепер найнадійніше купувати дешеві вітчизняні меблі – їх немає сенсу підроблювати. Тому захисники прав споживачів радять перед покупкою добре продивитися всі документи продавця.

Сергій Киянченко, начальник головного управління з питань захисту прав споживачів: “Треба звертати увагу на продавця, хто продає, або на меблі, сертифікат виробника, якість товару, наявність. Всі італійські меблі, які в нас продаються, робляться десь у Броварах”.

Покарати ж недобросовісного продавця вкрай важко. За українськими законами штраф – просто смішний.

Тетяна Щіковська, начальник відділу контролю послуг ГУ з питань захисту прав споживачів: “Наказать — это такой вопрос. — Тобто ніяк? - Может применить административное наказание за нарушения правил услуг. Порядка до 170 гривен”.

Тож, аби не потрапити у таку ситуацію, як Інна, треба добре роздивитися і найкраще не оплачувати покупку, поки меблі не складуть вдома. Адже повернути свої гроші Інні тепер дуже складно. Вона вже звернулася до суду. І вимагає компенсації за моральну шкоду у 200 тисяч гривень. Каже, не зупиниться, якщо треба, дійде і до Європейського суду.

Довідка: До Головного управління з питань захисту прав споживачів надійшла скарга від відомого продюсера-режисера Інни Шмаренкової, в якій йшлося: "У магазині "Киянка" було придбано кухонні меблі "Angusta dora" фабрики "AR-TRE" (Італія) за 14 580 євро, з доставкою та монтажем. Після того як кухню було змонтовано, господиня виявила, що значну частину гарнітуру виготовлено зовсім не з дерева, а з ДСП (пресованої тирси), до того ж були елементи скріплені між собою степлером (скобами). Сама кухня не зовсім співпадає з ескізом замовника".

У зв'язку з цим представники Головного управління з питань захисту прав споживачів, журналісти та Інна Шмаренкова вирушили з перевіркою до магазину. Комісія виявила, що у вітрині магазину стоять кухонні меблі "Angusta dora", проте дерев'яні та без недоліків.

Працівники магазину відмовилися відповідати на питання, вони відмовилися надати відповідні документи на кухонний гарнітур, відмовилися прийняти неякісний товар назад. Ірина Шмаренкова повідомила про свій намір подати позов до суду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.