Відсьогодні населення ще більше платитиме за електрику

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 1.09.2006 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=802

Відсьогодні мешканці міст платитимуть за електрику 24 копійки за кіловат-годину, селяни – 22,5.

Осінь розпочинається із здорожчання електрики для населення. З 1 вересня тарифи зростають на чверть. Городяни відтепер платитимуть понад 24 копійки за кіловат-годину, селяни – 22,5. Енергетики пояснюють це збитковістю галузі, адже до цієї весни, ціни не змінювалися з 99-го року. При цьому чомусь не згадується, що Україна експортує електоенергію і продає струм за ціною від 13 до 20 копійок за кіловат, тобто значно дешевше, ніж платитимуть пересічні громадяни.

У Національній комісії регулювання електроенергетики кажуть, що електростанції додатково отримають від здорожчання майже мільярд гривень до кінця року. Чіткого розподілу витрат додаткових надходжень, як завжди, немає.

Олексій Шеберстов, заступник міністра палива та енергетики України:
- Підвищення цін викликається як би вторинно. Первинно – це підвищення цін на енергоносії. Ніяких надлишків грошей немає. В основному це йде на оплату енергоносіїв. Я сказав, в собівартості теплових станцій 80-82% - це паливо.

Дані НКРЕ свідчать, що нинішні ціни дають змогу працювати рентабельно і гідро-, і атомним електростанціям. Збиткує лише теплогенерація, яка виробляє 42% електрики в країні. Тож ми з вами платитимемо більше заради оновлення теплостанцій. Опитані “Фактами” експерти зазначають, що прозорість розрахунків саме у теплогенерації викликає сумніви. А отже, причини їхніх збитків можуть лежати не в об’єктивно економічній, а в спекулятивній площині.

Володимир Саприкін, директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова:
- Іде зростання цін на усі енергоносії, проте такі суттєві підвищення кілька разів на рік - це бажання отримати більше значні прибутки станціям, що генерують енергію, а також збільшити надходження до бюджету.

Цікаво, що Україна в теплу пору року експортує свою електрику до Білорусі, Молдови, Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі. За даними Міністерства економіки, експортна ціна - від 13 до 20 копійок, у той час українські споживачі вже у вересні платитимуть майже 21 копійку. Але в Міністерстві палива та енергетики запевняють, що інакше ніж підвищенням тарифів для населення оплатити паливо та ремонт станцій неможливо . Чиновники обіцяють, що вересневе здорожчання електрики – останнє цього року.

Підвищення тарифів для населення (коп. за кВт-год. з ПДВ)

До 1 вересня 2006 р. / З 1 вересня


Для городян - 19,5 / 24,36

Для селян - 18,0 / 22,50

Для мешканців будинків з електроплитами та електроопалювальними установками - 15,0 / 18,75

Дані: Національна комісія регулювання електроенергетики України

Ціна електроенергії основних виробників

Ціна / Орієнтовна рентабельність

Гідроелектростанції - близько 8 коп. за кВт-год, 27 %

Атомні електростанції - 8,88 коп. за кВт-год., 22,7%

Теплоелектростанції - 20,15 коп. за кВт-год., збиткові

Оптова ціна на електроенергію у вересні - 20,8 коп. за кВт-год.

Дані: Національна комісія регулювання електроенергетики України


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.