«Наша Україна» піде на переговори у понеділок

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 1.09.2006 16:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=803

У понеділок після погоджувальної ради керівників парламентських фракцій відбудеться зустріч представників Партії регіонів, «Нашої України», та Соцпартії та КПУ, на якій обговорюватиметься створення широкої коаліції.

Про це журналістам повідомив голова Верховної Ради Олександр Мороз, повідомляє "Українська правда".

За його словами, він вже мав розмову з цього приводу з лідером фракції "Нашої України" Роман Безсмертним.

"В понеділок, я сподіваюся, після погоджувальної ради ми зберемо представників чотирьох політичних сил, які можуть реалізувати ідею широкої коаліції. Ми будемо вести розмову про процедуру, про інструменти для організації такої ідеї", - сказав Мороз.

Спікер висловив переконання, що "Наша Україна", "яка пристойно представлена у владі, буде намагатися зайняти окрему позицію, чи бути осторонь від політичних сил, які поміж собою конкурують", маючи на увазі те, що, на його думку, "Наша Україна" все ж таки приєднається до коаліції.

При цьому Мороз впевнений, що політраді "Нашої України" вистачить здорового глузду і державницької позиції для того, щоб визначитися з правильним рішенням".

Водночас спікер висловив переконання, що наступний політичний сезон буде динамічним.

"Він буде напружений, але зважений. Такий, як має бути у політикумі, коли пристрасті частково вгамувалися, а представники політичних сил орієнтуються на майбутнє", - пояснив Мороз.

МІНІСТРИ "НАШОЇ УКРАЇНИ" МОЖУТЬ ВИЙТИ З УРЯДУ ЧЕРЕЗ 2 ТИЖНІ

Міністри, які представляють в уряді "Нашу Україну", можуть піти у відставку в разі непідписання коаліційної угоди між "Нашою Україною" і Партією регіонів, пише далі "Українська правда".

Новини ТаблоID

Домініка... Ющенко
Лукашенко повторить порно-кар'єру Тимошенко
Вакарчук буде водити екскурсії


"Така розкладка не виключена", - сказав журналістам міністр юстиції Роман Зварич, додавши, що це не обговорювалося на засіданні політради блоку.

У свою чергу речник "Нашої України" Тетяна Мокріді повідомила позицію керівництва: "На політраді було затверджено склад робочої групи для опрацювання тексту офіційної угоди з її подальшим підписанням. Якщо її не буде підписано протягом двох тижнів, то наші міністри підуть у відставку".

Зварич роз’яснив, що політрада блоку консенсусом ухвалила рішення про початок переговорів для укладання коаліційної угоди.

При цьому він додав, що підписантами можуть бути всі політичні сили, але основою документа має бути текст напрацьований "Нашою Україною" і Партією регіонів навесні під час переговорів про коаліцію.

"Ми вирішили повернутися до коаліційної угоди, парафованої Партією регіонів і "Нашою Україною". Ми вважаємо її базовим документом і не бачимо потреби вносити істотні зміни", - сказав міністр.

"Думаю, ми всі зрозуміли, що на ідеологічному рівні немає розходжень між Партією регіонів і "Нашою Україною", - додав він.

Коментуючи намір Партії регіонів записати в програмі уряду пункт про статус державної для російської мови, Зварич сказав, що такого документа не існує в природі.

Міністр також повідомив, що під час нічних переговорів під час узгодження універсалу Віктор Янукович, Роман Безсмертний і Олександр Мороз підписали меморандум про намір створити широку коаліцію.

"Цей документ було підписано пізно вночі і він не отримав віддзеркалення у пресі", - сказав міністр.

Він також зазначив, що для переговорів Партії регіонів відведено двотижневий термін.

"Але я не бачу підстав, щоб не зробити це протягом двох днів, оскільки ми вже маємо давно напрацьований текст коаліційної угоди", - зазначив Зварич.

За його словами, "Нашу Україну" не влаштовує текст угоди антикризової коаліції, хоча він в багато в чому і повторює угоду, напрацьовану НУ і ПР.

"Коли ПР, СПУ і КПУ підписували коаліцію, то з нашого тексту вони вилучили програму діяльності коаліції. А це 2\3 документа. Як коаліція може діяти без своєї програми?", - обурився Зварич.

За його словами, в разі непідписання нової коаліції виникає "конфуз", коли міністри від "Нашої України" будуть представляти в коаліційному уряді партію, яка не є учасницею коаліції.

"Ми можемо залишитися представниками Президента. Така можливість не виключається особисто мною. Але це не вписується в коаліційний алгоритм", - зазначив Зварич.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.