Сіамські близнюки Кучми: нині Ющенко - технічний кандидат в Януковича

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.09.2009 16:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8033

Секретаріат Президента та Партія регіонів синхронно і одними словами відреагували на рішення Печерського суду столиці на заборону антиреклами. Одне не зрозуміло: при чому тут ЗМІ і свобода слова, адже суд виходив із вимог чинного законодавства?

“Цими днями стався безпрецедентний випадок - за допомогою підконтрольного суду влада заборонила критикувати дії уряду та прем’єр-міністра в усіх засобах масової інформації та в рекламі. Цей факт викликає глибоку стурбованість за долю демократії і свободи слова в Україні. Намагання Юлії Тимошенко заборонити критику дій уряду, який вона очолює, та її власні промахи - це перший крок до повернення тоталітарної системи. Це спроба за допомогою підконтрольних судів та репресивних органів відновити цензуру та взяти під повний контроль інформаційну сферу”. - заявив сьогодні лідер ПР Янукович.

“На перший погляд, це дійсно виглядає як наступ на свободу слова і думки”, - більш обережно сказала сьогодні на брифінгу заступник Глави Секретаріату Президента – Представник Президента у ЦВК та Конституційному Суді Марина Ставнійчук,- “Це не може не турбувати представників ЗМІ, а з точки зору подальшого розвитку держави звичайно достатньо серйозно повинно турбувати і все суспільство. Тому що серед основних здобутків, які дійсно є реальним досягненням сьогоднішньої Української держави і суспільства є свобода слова”.

“Намагання Юлії Тимошенко заборонити критику дій уряду, який вона очолює, та її власні промахи - це перший крок до повернення тоталітарної системи. Це спроба за допомогою підконтрольних судів та репресивних органів відновити цензуру та взяти під повний контроль інформаційну сферу. Україна будує громадянське суспільство. І треба визнати – уже немало зроблено на цьому шляху. Політики, які диктують цьому суспільству заборону плюралізму думок, заборону відкритого висловлювання оцінок роботи уряду і найвищих посадових осіб – небезпечні для суспільства і для майбутнього України. Тому що вони несуть у собі загрозу повного згортання демократичних процесів у нашій державі”. - заявив Янукович.

Ставнійчук зауважила, що даний факт заборони поширення певної інформації викликає певні асоціації з весняними пропозиціями ПР та БЮТ змін до Конституції, де “були реальні наступи на свободу слова у багатьох пропозиціях” (зокрема щодо відповідальності ЗМІ за дезінформацію суспільства).

“Сьогодні ми вже бачимо це у практичній площині. Представники ЗМІ, шановні журналісти, серйозно задумайтеся над своєю майбутньою перспективою, і хто вам може її дати для свободи слова і свободи преси. А хто реально, прикриваючись демократичними лозунгами і штампами, в практичному житті здійснює відповідний наступ”, - сказала Ставнійчук. Зрозуміло, зазначила вона, під час політичних і насамперед виборчих процесів має бути забезпечений відповідний правопорядок - у тому числі в питанні ведення агітаційної роботи. “Але при цьому абсолютно зрозуміло, що агітація і до виборів, і після може бути як за так і проти. І нормальний демократичний спосіб якраз це дозволяє”, - сказала вона.

Як бачимо, синхронність і ідеальна одностайність просто очевидна. Різниця полягає лише у тому, що навідзнаку від Януковича, Ставнійчук не апелювала до світової громадськості.

Втім, ні Янукович, ні відомий юрист Ставнійчук так і не пояснили, як бути із чинним законом про рекламу, на підставі якого було винесене зазначене судове рішення. Як і не розкрили свій закид щодо цензури і ЗМІ. При тому, не згадавши, що чинний закон про рекламу - відповідає Конституції.

Втім, на Банковій читати Основний Закон не прийнято. Така вже традиція із часів Кучми.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.