Cтворений телескоп для прискорення роботи оптичних мереж цифрового зв’язку у 27 разів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.09.2009 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8038

Вчені створили оптичний пристрій, що працює за принципом телескопа, проте збільшує не зображення, а швидкість роботи електронних мереж для передачі даних.

Пристрій дозволить підвищити пропускну спроможність каналів цифрового оптичного зв'язку, швидкість роботи яких в даний час наближається до теоретично можливої межі, вважають розробники фотонного пристрою з Корнельського університету в США, повідомляє РІА Новості з посиланням на Nature Photonics.

За словами авторів винаходу, конструкція телескопа, що є новим поколінням генераторів надвисокочастотних сигналів, дозволяє без застосування додаткових високочастотних пристроїв підняти швидкість передачі даних у 27 разів.

У своїй роботі вчені зуміли підвищити швидкість передачі даних з 10 Гігабіт на секунду, що є стандартною швидкістю роботи оптичних пристрої на сьогоднішній день, до 270 Гігабіт на секунду, чого неможливо домогтися за допомогою збільшення частоти роботи електронних компонентів.

Олександр Гаєта і його колеги називають свою розробку телескопом тимчасових інтервалів, оскільки за принципом дії вона не відрізняється від традиційних телескопів, використовуваних в астрономії. Проте, з її допомогою можна значною мірою стискувати пакети електронних даних для передачі по оптичних каналах зв'язку, збільшивши тим самим їх пропускну спроможність.

Основу розробки складають дві мікроструктури, витравлені зі стандартної кремнієвої пластини, яка застосовується для створення електронних схем у мікроелектроніці. Тут ці структури використовуються для напряму світла і грають роль оптичних лінз, що у багато разів фокусують і стискують оптичні сигнали, які генеруються стандартними пристроями для передачі таких сигналів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.