Головна проблема відносин Росії і України - в несприйманні української незалежності – експерт

Автор/джерело -  © ІМК



Дата публiкацiї - 28.09.2009 15:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8042

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що проблеми у відносинах Росії і України - це не ознака сьогоднішнього часу, що вони існували давно.

Агресивна Росія очима Заходу - thedcshuffle.com

Про це він сказав на 6 щорічній конференції Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомили в прес-службі Центру.

"Можливо, не було кризи довіри, але безхмарними відносини не були", - нагадав він.

Кажучи про угоду зі створення Єдиного економічного простору (ЄЕП), В.Чалий наголосив, що він фактично не діє. "Росія запропонувала Україні бути в підлеглому стані, при цьому відразу виходити на рівень економічного союзу. Створення такого жорсткого економічного об'єднання фактично припиняє співпрацю України з Європейським Союзом", - зазначив експерт.

Головна проблема відносин, на думку В.Чалого, - в сприйнятті російської еліти. “Росія на рівні політичного істеблішменту не визнавала і не визнає незалежність України”. До того ж, на його думку, РФ і Україна вибрали різні моделі внутрішньополітичного розвитку. “У Росії Помаранчева революція була сприйнята як поразка”, - зауважив він.

В.Чалий вважає, що нормалізація українсько-російських відносин - це двосторонній процес, але еліта в обох країнах до цього часу знаходиться під владою стереотипів. "В Росії є стереотип, що Україна повернеться в сферу впливу, в Україні - стереотип про те, що будь-яке рішення в енергетичній або іншій галузі має привести до зміцнення незалежності. Необхідно здолати кризу довіри", - вважає експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.