Пахощі шампанського приховані в бульбашках

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.09.2009 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8053

Дослідники з Франції і Німеччини встановили, що шампанське й інші ігристі вина зобов’язане своїм ароматом переважно бульбашкам.

Стаття науковців опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад приводиться в прес-релізі на сайті Королівського хімічного товариства.

В рамках дослідження вчені поміщали скло над келихом шампанського для збору бризок, що утворюються при руйнуванні бульбашок. Бризки змивалися метанолом, а отримана суміш піддавалася спектроскопічному аналізу. Аналогічним чином дослідники аналізували зразки вина, узяті безпосередньо "в товщі" напою.

В результаті вченим вдалося виявити, що бризки містять майже в 30 разів більше ароматичних речовин, чим їх міститься "в товщі" вина. Науковці підкреслюють, що аналіз вина хімічними методами є надто непростим завданням - до складу цього напою входять сотні складних органічних речовин.

Дослідники відзначають, що довгі красиві келихи для шампанського є не просто деталлю етикету, а науково вірним способом вживати ігристі вина. У деяких келихах, наприклад, на дні навіть спеціально розміщується фрагмент грубого скла, що сприяє формуванню бульбашок, які, лопаючись, наповнюють келих ароматом. Таким чином, під час вживання аромат напою відчувається виразніше, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.