Біблійна легенда відкрила причини цунамі

Автор/джерело -  © «Газета по-українськи»



Дата публiкацiї - 1.09.2006 18:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=807

Російські вчені дослідили, як море може розступатися.

Біблійна легенда описує природнє явище, що отримало назву ”ефект Мойсея”

Легенда про те, що хвилі Червоного моря розступилися перед пророком Мойсеєм і він зміг провести своїх співвітчизників по сухому морському дну — не вигадка. Явище отримало назву ”ефект Мойсея” і воно є однією з причин появи цунамі. Довів і дослідив це 25-річний російський ”цунаміст” Павло Корольов з Інституту морської геології і геофізики, що в Южно-Сахалінську.

Після землетрусів на поверхні Землі іноді з’являються глибокі тріщини. Вони виникають і на морському дні після землетрусів у морі. Вода сама стікає в утворені пустоти. Але потім так само виплескується з них і починається цунамі.

Минулого літа в Інституті морської геології і геофізики побудували установку, яка може імітувати ”ефект Мойсея”. Це лоток з водою завдовжки 3 м і завширки 0,5 м. На дні лотка розміщені 2-сантиметрові тріщини. Під дном є заслінка, яка відкриває і закриває тріщини.

— Коли ми вперше відкривали заслінку, то думали, що вода буде просто стікати у тріщини. Але після цього вона підіймалася з них. Утворювався так званий бор — підвищення води, яке розпадалося на дві хвилі. Вони розходилися навсібіч і спричиняли цунамі, — пояснює для ”ГПУ” Корольов.

Якщо рівень води в морі невисокий, то його дно на якийсь момент зовсім висихає.

— 1999 року в турецькій затоці Ізміт було цунамі. Рибак розповідав, що перед його початком вода під човном зникла і він став на сухе дно. За мить хвиля підхопила човен і винесла його на берег. Такі свідчення наштовхнули на думку, що, можливо, історія про Мойсея — не казка, — розповідає Корольов. — Директор нашого інституту Борис Левін вирішив вивчити це явище. Він і керував моїм дослідженням.

У серпні доповідь Корольова і Левіна стала сенсацією на 11-му Міжнародному симпозіумі з антропогенних і природних явищ у грецькому місті Патра.

— Це перші у світі дослідження цунамі, які підтверджені дослідами, — стверджує прес-секретар інституту Ольга Шестакова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.