Черговий “космічний” привіт киянам: комунальні тарифи знову хочуть підвищити на 100%

Автор/джерело -  © “Українська правда. Київ”



Дата публiкацiї - 1.10.2009 23:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8080

На першому засіданні робочої групи по тарифах її голова, керівник ВАТ “Київводоканал” представив членам групи проект рішення Київради щодо нового підняття тарифів.

Так, провладні фракції з 1 січня 2010 року тариф хочуть підняти на 50% і з 1 квітня 2010 року, в день Сміху, ще на 50%, повідомляє прес-служба Блоку Кличка.

За словами члена робочої групи, депутата фракції Блоку Кличка Олександра Клюса, мало того, що влада майже вдвічі незаконно підняла тарифи, так ще й хоче їх так само вдвічі підвищити їх в новому році.

"Замість того, аби розглядати запропоновані проекти рішень 2-х фракцій (адже заради цього і була створена робоча група!), голова групи Ярослав Філатов (ГАК) сфальсифікував голосування, коли виніс на розгляд присутніх питання про те, щоб уникнути встановлення мораторію на тарифи, на якому наполягали опозиційні фракції", - заявив Клюс.

Крім того, представники одразу 3-х управлінь та заступник міського голови Анатолій Голубченко так і не змогли відповісти на запитання депутата, які тарифи діють сьогодні в Києві.

"Жодного тарифу на комунальні послуги в Києві немає! 3 розпорядження в.о. голови Київської міської державної адміністрації Голубченка від 29 квітня 2009 зупинені рішенням Кабміну. А розпорядження голови КМДА Черновецького від 31 серпня 2009 прийняті виключно на серпень-вересень 2009 року", - сказав Клюс.

Саме тому, за словами депутата, для впровадження нових розпоряджень КМДА щодо тарифів необхідно пройти всю визначену законом процедуру. Зокрема, провести громадські слухання по кожному будинку окремо, визначити виконавців житлово-комунальних послуг, пройти регуляторну процедуру, яка триватиме не менше місяця, розробити тарифи для кожного будинку окремо та отримати з Державної інспекції з контролю за цінами їх погодження.

"Якщо суд за позовом Віталія Кличка визнає тарифи незаконними (а на це є всі підстави!), то за ці переплачені суми по платіжкам мера, люди можуть ще три місяці споживати послуги, не даючи ані копійки комунальникам", - сказав Клюс.

За його словами, все це призведе до колапсу тих комунальних підприємств, які надають послуги житлово-комунального господарства.

"Що в цей час робити самим комунальним підприємствам? Якщо депутати та члени робочої групи по тарифах, замість підготовки нового проекту рішення з урахуванням позицій фракції Блоку Кличка і БЮТ будуть займатися виправдовуванням щодо підвищення тарифів, комунальне господарство Києва чекатиме фінансовий колапс", - підсумував депутат.

У свою чергу заступник голови постійної комісії з питань ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу БЮТівець Семен Борисенко заявив, що це "означатиме, що за рік тарифи збільшаться на 250%".

"З цим абсолютно неможливо змиритись! Більшість членів робочої групи по тарифах - це працівники КМДА. Тож проект БЮТ щодо відновлення мораторію і повернення до тарифів рівня 2008 року був одразу розкритикований та відхилений. Натомість "підтримку знайшов" новий здирницький проект оточення Черновецького", - заявив Борисенко.

Він наголосив, що для опозиції створення робочої групи було "надією знайти спільну мову між постачальниками послуг та споживачами", а вийшли "перемовини оточення Черновецького між собою".

Наступне засідання робочої групи заплановане на наступний тиждень, повідомила прес-служба фракції БЮТ.

Як відомо, з 1 червня у столиці у два рази зросли тарифи на житлово-комунальні послуги.

6 липня Шевченківський суд зупинив дію розпоряджень про підвищення тарифів до розгляду справи по суті.

Однак столична влада в той же день подала апеляцію на рішення Шевченківського райсуду.

Кабінет міністрів на засіданні 17 липня прийняв рішення призупинити підвищення Київською адміністрацією тарифів на комунальні послуги для населення і юридичний осіб із 1 червня.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликала киян сплачувати за житлово-комунальні послуги за старими тарифами.

Згодом мер Києва Леонід Черновецький заявив, що призупинення Кабміном дії нових тарифів Київської міської державної адміністрації є незаконним і зроблено в передодні президентських виборів в Україні.

Розпорядженням від 31 серпня КМДА затвердила нові тарифи на комунальні послуги з холодного та гарячого водопостачання, водовідведення та на утримання будинків, споруд і прибудинкових територій для населення на серпень і вересень 2009 року, знизивши їх на 5% на серпень-вересень.

17 вересня Київрада прийняла рішення про створення робочої групи з вивчення напрацьованих проектів рішень, що стосуються тарифів на житлово-комунальні послуги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.