Вчені вважають, що знайдено останню ланку еволюції людини

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.10.2009 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8086

Група вчених із 47 країн описали ланку в еволюції людини, якої раніше бракувало.

Арді дозволяє стверджувати, що горили і шимпанзе є родичами, а не предками людини

Це стало можливим завдяки знахідці з Ефіопії - добре збереженим останкам прямоходячої особини, віком 4,4 млн. років, найдавнішого з відомих предка людини.

Про це повідомляє в серії статей спеціальний випуск журналу Science.

Виявлений під час розкопок у центральній частині національно парка Аваш в Ефіопії вид отримав назву Ardipithecus ramidus. Ученим вдалося знайти більше 110-ти фрагментів кісток віком близько 4,4 мільйонів років, які в сукупності належали не менше ніж 36 особинам, а також скелета особини жіночого роду, що отримала ім'я Арді. Реконструкція показала, що вона важила близько 50 кілограмів, а її зріст складав 1,2 метра.

До цього часу найбільш стародавнім предком людини вважалася Люсі - фрагментований скелет жіночої особини австралопітека афарського, що жила приблизно 3,2 мільйона років тому, який було знайдено в 1974 році в Ефіопії.

Виявлені фрагменти скелета Арді мають багато раніше невідомих ознак, що дозволило авторам дослідження спростувати декілька поширених раніше теорій.

Учені встановили, що її скелету властиві як примітивні риси, властиві загальним предкам людини і мавп, так і прогресивні ознаки, які зустрічаються тільки у пізніших видів гомінід.

Багато з цих рис не зустрічається у нинішніх людиноподібних мавп, тому вчені тепер можуть точно стверджувати, що горили і шимпанзе - не предки людини, а з'явилися в ході незалежної еволюції лінії приматів, що відокремилася від людей близько шести мільйонів років тому.

Вивчення будови скелета Арді показало, що загальний предок людей і мавп був усе-таки прямоходячим, і не використав кулаки для ходьби. Крім того, хоч він і населяв тропічні ліси й уміло лазив по деревах, не міг довго висіти на гілках і перестрибувати з однієї гілки на іншу, як це роблять шимпанзе.

Будова іклів Арді спростувала теорію про те, що вони скорочувалися в міру розвитку знарядь праці і зменшення внутрішньовидової агресії. Учені стверджують, що Ardipithecus ramidus були всеїдними і споживали фрукти, горіхи і молоді паростки.

Аналіз черепа Арді, "зібраний" з безлічі дрібних осколків за допомогою цифрової реконструкції, показав, що мозок Ardipithecus ramidus був істотно меншим, ніж у австралопітеків і за розмірами близький до мозку шимпанзе. Проте його будова і розміщення в черепній коробці ближчі до австралопітекам.

Учені так само звернули увагу на будову нижньої частини черепа, де сходяться нервові канали і судини, що йдуть у мозок. Аналіз цієї ділянки говорить про те, що вже 4,4 мільйона років тому мозок Ardipithecus ramidus був "підготовлений" до подальшої еволюції і зростання.

Автори дослідження ретельно проаналізували природні умови, в яких жила Арді та її родичі. Вивчення останків тварин і рослин на місці розкопок показало, що Ardipithecus ramidus населяли лісові території. Це суперечить попереднім уявленням учених, оскільки раніше вважалося, що прямоходіння виникло в результаті виходу предків людей на відкриту місцевість, де основну частину рослинності складають трави.

Територія проживання Ardipithecus ramidus була холоднішою і вологішою, ніж зараз, тут були великі чагарники так званих кам'яних і інжирних дерев, а також різних видів пальм. Тут вчені виявили останки безлічі птахів і гризунів, серед яких було знайдено декілька десятків раніше невідомих для науки. Великі тварини, які, крім власне Ardipithecus ramidus, були представлені павіанами і мавпами. Крім того, через ці території пролягали шляхи міграції антилоп.

"Ardipithecus є неспеціалізованою формою, яка ще не еволюціонувала великою мірою у напрямі австралопітеків. Якщо розглядати скелет Арді від голови до п'ят, то легко розгледіти "мозаїчне" створення, яке не є ні шимпанзе, ні архаїчним гомінідом", - сказав Тім Уайт з Каліфорнійського університету в Берклі, один з авторів дослідження.

Провідними авторами сенсаційних публікацій у складі колективу з 47 вчених різних країн є також Берхан Асфау зі Служби дослідження долини Ріфтової в Аддіс-Аббебі, Гідай Вольд-Гебріел з Лос-Аламоської національної лабораторії в США, Джен Суа з Токійського університету, а також Оен Лавджой з Кентського університету.

Нагадаємо, в 2005 році в Ефіопії був знайдений скелет гомініда віком 3,8-4 млн. років. Він був молодший за Арді, проте дозволив ученим припустити, що був старшим за Люсі, був вищим на зріст і мав довші ноги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.