Американці підтвердили коректність методу палеомагнітного датування

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.10.2009 03:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8097

Геологам вдалося встановити, що магнітне поле Землі в минулому було влаштовано так само як і сучасне. Даний факт означає, що метод палеомагнітного датування працює коректно.

Застигла вулканічна лава

Стаття вчених з'явиться в журналі Nature Geoscience, а її короткий виклад наводить сайт Прінстонського університету, співробітники якого брали участь в роботі, повідомляє Lenta.ru.

Метод палеомагнітного датування ґрунтується на аналізі залишкової намагніченості вулканічних порід. Орієнтація вектора цієї намагніченості збігається з напрямком магнітного поля в регіоні в момент застигання лави. Раніше деякі дослідники вважали, що структура земного магнітного поля в минулому була вкрай заплутаною - можливо у нашої планети було чотири або навіть вісім полюсів.

В рамках нової роботи геологи спростували ці екзотичні гіпотези і довели, що в минулому Земля, як і нині, мала рівно два полюси. Для цього вчені провели аналіз вулканічних відкладень в Північній Америці віком 1,1 мільярда років. Взявши до уваги рух континентів, у своєму аналізі вони прийшли до висновку, що земне поле мало рівно два полюси.

Геологи підкреслюють, що екзотичні теорії восьмиполюсового поля стали результатом невірної інтерпретації палеоданих. Зокрема, попередні роботи не враховували достатньою мірою рух континентів.

Нові результати підтверджують, що існуючі моделі еволюції земних полюсів вірні, а значить методи палеомагнітного датування, які дуже популярні, наприклад у палеонтологів, дійсно працюють коректно. Зовсім недавно археологи виявили найстаріші кам'яні сокири в Європі. Для визначення віку цих виробів використовувалося саме палеомагнітне датування. Виявилося, що сокири були зроблені понад 900 тисяч років тому.

Суть методу

Метод палеомагнітного датування заснований на явищі, що має назву палеомагнетизм. Суть його полягає в тому, що порода, нагріта до точки Кюрі (для випадків, з якими мають справу геологи і археологи, це як правило 500-700 градусів Цельсія), захоловши, «запам'ятовує» напрям і інтенсивність магнітного поля Землі на даний момент. Оскільки розташування магнітних полюсів, як і інтенсивність магнітного поля, постійно змінюється, то це обставина і служить датуванню. При практичному застосуванні методу, відібрані в польових умовах зразки направляють до лабораторії і вже там досліджують за допомогою магнітометра.

Зміна магнітного схилення Землі за 1590—1990 рр.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.