Шнобелівську премію одержала українка з США, яка винайшла бюстгальтер-респіратор

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 6.10.2009 18:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8105

У Гарвардському університеті відбулася церемонія вручення премії «IgNobel», яку часто називають Шнобелівською премією.

В області охорони здоров’я премію цього року одержала українка Олена Боднар, яка нині проживає в США. Вона запатентувала ліфчик, чашки якого можуть служити у разі потреби респіраторами, повідомляють «Факти».

«На цю ідею мене навела аварія на Чорнобильській АЕС. Респіратор завжди буде поряд з вами!», - заявила журналістам винахідниця.

Шнобелівська премія миру дісталася групі швейцарських учених, які серйозно визначали, якою пивною пляшкою ефективніше бити людину по голові - повною або порожньою? «Порожні пляшки міцніше повних, але пошкодити череп людини теоретично здатні і ті, й інші», - з упевненістю заявляють дослідники.

У області математики рівних не виявилося голові національного банку Зімбабве Гідеону Гоно, який випустив в оборот банкноти номіналом від одного цента до 100 трильйонів зімбабвійських доларів. «Ця людина зробила в результаті дуже багато у області вправ з усним рахунком. Він дав людям простій і ефективний спосіб щодня вправлятися з найширшим спектром цифр і чисел», - підкреслюється в заяві Шнобелівського комітету.

В області економіки нагорода дісталася ісландським банкірам, які «наочно продемонстрували всьому світу, як маленькі банки можуть дуже швидко перетворюватися на величезні і навпаки», а також те, що подібні речі можуть відбуватися зі всією національною економікою.

Літературна антипремія відправилася до Ірландії. Вона призначається для всіх поліцейських цієї країни, які проявили вражаючі лінгвістичні знання. Вони виписали близько 50 штрафів водію з Польщі, записавши в протоколах його ім’я - Право Язди. Насправді по-польськи це означає «водійські права».

Нарешті, премія в області ветеринарної медицини дісталася британським ученим Кетрін Дуглас і Пітеру Роулінсону, які провели вельми корисне практичне дослідження. Вони встановили, що корови з кличками дають більше молока, чим безіменні корівки.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.