Гарант побачив посягання на свободу слова на неіснуючому телеканалі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.10.2009 15:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8112

Президент України Віктор Ющенко вважає ідею створення “Каналу територіальних громад” черговим наступом на свободу слова в нашій державі.

Про це Віктор Ющенко заявив сьогодні на нараді з питань захисту свободи слова та розвитку теле- і радіо простору, відзначивши: вочевидь, йдеться про ситуацію, коли від місцевих каналів «відщипують» частоти, «роблять одну редакцію в городі-герої Києві, яка житиме по «темнику» і повертатиме на місця готовий продукт для трансляції.

Ющенко нагадав, що протягом останніх трьох років в Україні безуспішно мусується тема створення громадського телебачення, – де фактично єдиним виконавцем є уряд.

«По темі суспільного телебачення прогресу практично немає, скільки ми про це не говорили... Тому що на тому каналі маніпулювання можливе. А створити «Канал територіальних громад» з редакцією в Києві з ваших частот – це чудова модель на два-три місяці взяти в ручне управління територію, простір і, найголовніше, – журналіста», – сказав Президент.

Звертаючись до прихильників цієї ідеї, Ющенко сказав: «Я вас попереджаю, ваш крок – це ще один замах на свободу слова і не представляйте це благими намірами. Вас знову до табуна збивають, щоб у вас знову не було редакційної політики, щоб з одного центру віщати - що є добре, що погано».

На переконання Глави держави, реалізувавши таку ідею, місцеві ТРК фактично втратять свою роль вільних незаангажованих ЗМІ, що працюють на утвердження демократії в країні.

«Я глибоко переконаний: доля країни формується свідомим вибором, а не штучним «підігрівом» чи інформаційного блоку новин, чи підкупом журналіста. Це неблагодатна невдячна робота. Мій заклик до вас один – породити у вас громадську відповідальність, розуміння, що ви люди, які знаходяться на унікальному посту», – сказав Президент, відзначаючи виключно важливу роль журналістів та свободи слова у нашому суспільстві.

Замість післямови. Як на нас, то бурхлива реакція Президента свідчить лише про одне: він перебуває у віртуальній реальності.

Бо, якби він жив у реальному світі, то напевно би помітив, що існує, наприклад, ТРК "Україна", який є рупором його однодумця і товариша по боротьбі Віктора Януковича. Є телеканал "Інтер", який тупо обслуговує інтереси певного кола осіб, у число яких, разом із Януковичем та ПР, входить також і сам Ющенко.

То ж про яку свободу слова, власне, Вікторе Андрійовичу мова? Чи ви забулися, як називали журналіста "кілером найманим"? Це що, було найвищим проявом свободи слова у вашому розумінні?

До речі, про громадське телебачення. Це, а ми то добре пам'ятаємо, саме ваша обіцянка Майдану. Зрозуміло, обіцянка - цяцянка. Адже ви, пане Ющенко, побавилися нею з пару років і викинули на смітник. Бо набридла мабуть.

Так що наша порада: не шукайте ворогів серед своїх союзників, а пильно подивіться у дзеркало, пане Президенте, бо іноді побачити себе збоку дуже корисно. Звичайно, для критичної людини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.