В Україні розпочався черговий політичний сезон

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 5.09.2006 22:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=814

Верховна Рада у вівторок розпочала роботу і відправила депутатів відпочивати в комітети. Мабуть, позбавлятися післявідпусткового стресу.

Янукович - Клюєву: “Слова гімну не пам`ятаєш? - Союз нєрушімий...”

"...В темному кутку приємної форми пикатий тєлєвізор "Sony" показує смішне і водночас з тим трагічне кіно. Це не Кустуріца, і не Грінуей. Це засідання Верховної Ради."
Лесь Подерв`янський, "Нірвана"


Мороз і Янукович заспівали гімн, а тимошенківці повернулися в зал

На засіданні зареєструвалися 398 депутатів.

Ранкове засідання відкрив голова Верховної Ради Олександр Мороз.

На перше засідання парламенту прийшли прем'єр-міністр Віктор Янукович і міністри Кабміну, голова ЦВК Ярослав Давидович, голова СБУ Ігор Дрижчаний і генпрокурор Олександр Медведько.

Після оголошення сесії відкритою, хор виконав державний гімн України.

Гімн у залі співали депутати "Нашої України", "бютівці", Віктор Янукович і Олександр Мороз.

Як повідомляє Обком, з посиланням на Українські новини, свої місця в сесійному залі зайняли депутати фракції Блоку Юлії Тимошенко.

Як відомо, депутати БЮТ не брали участі в пленарних засіданнях парламенту з 20 липня.

20 липня фракція БЮТ залишила Верховну Раду, очікуючи рішення президента Віктора Ющенка про розпуск парламенту.

Мороз розповів, чого хоче від парламенту

Спікер Олександр Мороз заявляє про необхідність законодавчо визначити статус опозиції.

Про це він заявив, відкриваючи засідання другої сесії Верховної Ради у вівторок.

"Протягом найближчих тижнів нам потрібно законодавчо визначити її (опозиції) статус, коло повноважень і обов'язків, щоб опозиція могла бути переконливою і сприяти діяльності влади. На те й опозиція, щоб влада не дрімала", - зазначив він.

Мороз також додав, що на його думку уповноважені всіх фракцій налаштовані на роботу "як між опонентами, а не ворогами".

Також він наголосив на необхідності ухвалити закон про Кабінет міністрів. "Це звичайно, борг парламенту, він має бути повернутий протягом найближчих місяців або й тижнів".

В той же час він наголосив, що й досі уряд не запропонував Верховній Раді програму своєї роботи.

В зв’язку з тим, що парламент "розпочав роботу в парламентсько-президентській формі правління", "щодо застосування якої немає досвіду і традицій", Мороз зосередив увагу на необхідності налагодження системи взаємодії між гілками влади, всередині них і взаємодії між центральними органами та на місцях.

За його словами, Верховна Рада має також налагодити систему взаємодії між урядом і парламентом.

"У минуле відходить практика взаємин між ними як опонентами. Взаємозв'язок, взаємовідповідальність за дії влади зобов’язують принципово інакше організовувати справу, особливо це стосується парламентської коаліції", - зазначив він.

Мороз також наголосив на необхідності забезпечити "системність в плануванні та здійсненні законодавчих робіт", завершити приведення у відповідність вимог Конституції та законодавства.

Він також наголосив на необхідності якісної законодавчої роботи парламенту, а також посилити контрольну функцію парламенту. Він зосередив увагу на необхідності "повністю забезпечити передбачену регламентом процедуру, в т.ч. постатейне голосування" закону про бюджет.

Мороз також зазначив, що "всім представникам влади треба спільно подбати про забезпечення довіри до правоохоронної, зокрема, судової системи".

Спікер також наголосив, що "обов'язком парламенту є продовження і розвиток політичної реформи, зокрема стосовно місця і ролі органів місцевого самоврядування".

Янукович взяв курс на СОТ і Європу

Уряд Віктора Януковича ставить перед собою завдання послідовного ведення України до Світової організації торгівлі.

Про це Янукович заявив на відкритті другої сесії Верховної Ради п'ятого скликання.

"Чим скоріше ми завершимо цей процес, тим краще для нашої країни. До СОТ ми плануємо вступати не поспіхом, а впевнено, з прийнятними для наших галузей економіки перехідними періодами і належним рівнем захисту внутрішнього ринку", - зауважив прем'єр.

На його переконання, "досягненню стратегічних цілей України повинна підпорядковуватися і зовнішня політика".

"Головне завдання нашої дипломатії повинно полягати в тому, щоб в максимально стислі терміни перетворити Україну на державу з розвиненою економікою, а тому – у стабільного і прогнозованого партнера на міжнародній арені", - заявив Янукович.

"Економічна стабільність стане запорукою неухильного зміцнення інститутів демократії, забезпечення основних прав та свобод людини у відповідності з Копенгагенськими критеріями", – додав він.

Водночас Янукович заявив, що розглядає євроінтеграцію як стратегічну мету України. При цьому він нагадав про відновлення добросусідських відносин з Росією.

Також прем'єр пообіцяв будувати енергетичну політику, яка буде відповідати інтересам України. "Ми надійний партнер і для Росії, і для Європи, і будемо підтримувати це реноме", - додав Янукович

Янукович хоче зробити усіх українців шахтарями

Серед пріоритетів діяльності уряду Віктора Януковича зазначаються політичні, соціальні та економічні реформи.

Про це у вівторок під час відкриття другої сесії Верховної Ради п'ятого скликання заявив прем'єр-міністр Віктор Янукович.

"До їх числа в першу чергу входять заходи з викорінення корупції, яка є основною причиною гальмування економічних реформ", - зазначив прем'єр.

"Ми будемо створювати прозорий інвестиційний клімат у державі, ми побудуємо реальну прозору податкову політику, створимо реальний цивільний кодекс і зробимо незалежною судову владу", - додав він.

Найголовнішою задачею Янукович назвав створення прозорої економіки: "Ми здійснимо ключові реформи: пенсійну, в освіті, в охороні здоров'я".

"В центрі опіки держави стане людина, а не держава, ми будемо забезпечувати коштами не освіту в цілому, а конкретного учня чи студента, не охорону здоров'я, а пацієнта, людину, яка потребує лікування", - заявив Янукович.

"Такий само підхід будемо здійснювати і в адміністративній реформі, в реформах державного управління та державної служби", - додав він.

За словами прем'єра, "проводячи податкову реформу, ми зробимо все, щоб податкова система стимулювала товаровиробника, щоб були створені прозорі стосунки бізнесу і влади".

"Реформа фінансової системи забезпечить державі умови для розвитку фінансового ринку, нових фінансових інструментів для руху цінних паперів", - додав Янукович.

Прем'єр висловив думку, що нерухомість в Україні є недооціненою: "Сповідуючи засади недоторканності приватної власності, ми будемо створювати умови для капіталізації бізнесу і дооцінки майна різних форм власності".

Також серед пріоритетних завдань уряду Янукович назвав реформу місцевого самоврядування і житлово-комунального господарства. "Окремої уваги потребує проблема розвитку інфраструктури", - додав прем'єр.

Прем'єр пообіцяв відновити стимули для інвестиційних проектів та заявив, що "на кінець 2007 року Кабмін розраховує зробити бюджет пенсійного фонду бездефіцитним".

Також Янукович заявив про готовність Кабміну подати на розгляд парламенту програму діяльності уряду і проект стратегії економічно-соціального розвитку України на 2007-2011 роки.

"Ми повинні трудитися з впертістю і завзятістю шахтаря, який вгризається відбійним молотком у лаву, щоб видобути на-гора потрібне людям вугілля", - заявив Янукович.

"Нам під силу зробити це, оскільки в основі національного характеру українця лежить не пустослів'я і балакучість, якими страждають окремі представники нашого політикуму, а працьовитість", - додав прем'єр.

Депутати пішли відпочивати в комітетах

Чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться о 10 годині 12 вересня.

За відповідну постанову, якою було внесено зміни до регламенту роботи парламенту, проголосувало 300 депутатів.

Згідно з постановою, з 6 по 8 вересня парламентарі працюватимуть у комітетах.

Після цього спікер Олександр Мороз закрив пленарне засідання.

За матеріалами "Української Правди"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.