Земля оточена темною матерією?

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 13.10.2009 18:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8153

Астрофізики запропонували спосіб практичної перевірки наявності у Землі гало - темної матерії.

Міжзоряна темна матерія

Стаття ще не прийнята до публікації, проте її препрінт доступний на сайті arxiv.org.

Однією з цікавих невирішених загадок сучасної астрономії є аномальне прискорення космічних апаратів при польотах поблизу Землі. Багато космічних апаратів, здійснюючи маневри поблизу планети, набирають швидкість більшу, ніж передбачає теорія. З подібним явищем стикалися інженери місій Galileo, NEAR і інших.

Для пояснення цього явища учені застосовують поняття темної матерії. Передбачається, що вона утворює навколо нашої планети гало. До останнього часу ця теорія вважалася за маловірогідну, оскільки подібне гало накладає на темну матерію велику кількість умов. Крім того не існувало способів практичної перевірки гіпотез.

Тепер ученим вдалося вирішити цю проблему. З'ясувалося, що темна матерія повинна викликати нагрів космічного апарату, що проходить через гало.

Щоб перевірити цю гіпотезу, учені пропонують провести аналіз даних з минулих космічних місій. Це допоможе з'ясувати як змінювалася температура зондів поблизу планети.

Зовсім нещодавно група учених з Іспанії і Франції створила спеціальний прилад, що отримав назву сцинциляційний болометр. Цей прилад шукатиме загадкову субстанцію за її тепловим слідом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.