Китаїзація Росії стає реальністю найближчого майбутнього

Автор/джерело -  © Новий регіон



Дата публiкацiї - 13.10.2009 19:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8154

Про це свідчать результати візиту до Пекіну прем’єра Російської Федерації Владіміра Путіна.

Розширена співпраця Росії і Китаю, задекларована розділами двох держав в Нью-Йорку не обмежиться спільним освоєнням ресурсів Примор'я і Східного Сибіру.

Під час візиту Владііміра Путіна в КНР, який відбувається нині, були підписані також декілька договорів про фінансування китайськими банками будівництва цементного заводу в Пензенській області, офісного центру в Москві і довгостроковому кредитуванні російського імпорту з КНР. В цілому, в рамках візиту Путіна у Китай заплановано підписати до 20-ти угод і укласти операцій на п'ять з половиною мільярдів доларів. Проте ключовим моментом переговорів залишається газовий експорт: щоб переконати КНР купувати газ на російських умовах, китайським промисловцям можуть надати численні преференції в Примор'ї і Сибіру і спільні проекти на фондовій біржі.

Нова програма співпраці з 205 пунктів між Росією і КНР, схвалена на зустрічі Дмітрія Медвєдєва і Ху Цзіньтао в Нью-Йорку, буде деталізована в ці дні, під час візиту прем'єра РФ Путіна до Пекіна. У проекті візиту - висновок майже 20 договорів на суму в 5,5 мільярда доларів.

Як повідомляють російські і китайські ЗМІ, угоди не обмежуються договорами про спільне освоєння сировини Примор'я і Східного Сибіру. Зокрема, між Зовнішекономбанком і Експортно-імпортним банком Китаю було підписано угоду про фінансування будівництва цементного заводу в Нікольському районі Пензенської області - на $133 мільйони. Проект передбачає організацію повного циклу виробництва високоякісного цементу загальною продуктивністю 1,8 млн. тонн цементу на рік.

Сільськогосподарський банк Китаю відкриває ромійському ВТБ кредитну лінію для довгострокового фінансування російського імпорту з КНР. Сума кредиту - $500 мільйонів. Як оголосив голова правління ВТБ Васілій Тітов, «підписаний документ створить додатковий фінансовий важіль для розвитку російсько-китайської торгівлі та укріпить конкурентні позиції ВТБ в обслуговуванні зовнішньоторговельних операцій з КНР. Дана угода також сприятиме подальшому розширенню взаємодії банку ВТБ з ведучими фінансовими інститутами Китаю і розвитку співпраці в області фінансування торгових операцій між країнами».

ВТБ також домовився про отримання кредиту в півмільярда доларів на будівництво в Москві торгово-офісного комплексу. Комплекс буде побудований на території Московського відкритого акціонерного товариства «Слава» (Другий годинниковий завод) загальною площею 173775 кв. метрів.

В рамках «оновленої співпраці» були також переглянута біржова взаємодія. Делегація Шанхайської фондової біржі (Shanghai Stock Exchange) в ході візиту на ММВБ підписала меморандум про співпрацю у сфері побудови спільних індексів на базі торгуємих на ММВБ інструментів і подальшого запуску на Шанхайській біржі сумісних індексних фондів. Сторони домовилися, що China Securities Index Company Ltd. (CSI) стане ексклюзивним дистриб'ютором індексів ММВБ на території Китаю для компаній, що збираються запустити індексні фонди, що базуються на індексах ММВБ.

Shanghai Stock Exchange - одна з найбільших фондових бірж не тільки у Китаї, але і в світі. За підсумками 8 місяців 2009 грама SSE вийшла на третє місце серед світових бірж за об'ємом торгів акціями. China Securities Index Company Ltd. CSI - лідируюча індексна компанія Китаю, установлена Shanghai Stock Exchange і Shenzhen Stock Exchange. CSI розраховує більше 60 індексів, зокрема капіталізації, галузеві, індекси по акціях китайських компаній, розміщених на зарубіжних ринках, індекси по паперах інвестиційних фондів, облігаційні індекси, індекси споживчих настроїв.

Основним питанням, яке вирішуватиметься під час переговорів російської делегації в Пекіні з китайськими політиками і промисловцями, - нова формула ціни на газ для КНР. Раніше «газове питання» вважалося в стосунках з КНР майже тупиковим. Пекін відмовлявся купувати паливо по європейських цінах. Як відзначає Business FM, заради підсумкових постачань газу на російських умовах й був запропонований КНР доступ до родовищ Східного Сибіру і розширені спільні промислові програми, які російські експерти вже назвали орендою Китаєм Сходу Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.