Холодна війна-2. Американці провели випробування бойового лазеру

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.10.2009 13:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8158

Фахівці ВВС США і компанії Boeing заявили про успішне випробування лазерної зброї повітряного базування великій потужності.

Про це пвідомляє Associated Press.

Під час випробуваннь лазерний промінь з пристрою, розташованого на літаку C-130H, потрапив у рухомий автомобіль, що знаходився більше ніж за 200 км від нього, і пропалив дірку в його кузові.

За заявою представників ВВС, метою випробувань було не руйнування автомобіля, а саме попадання в рухомий об'єкт.

Втім, як відомо, у колишньому СРСР розробки та випробування лазерної зброї розпочалися у 1971 році.

У 1977 Перший прототип лазерної зброї повітряного базування було успішно випробувано у 1983 році.

ОКБ ім. Г.М.Берієва було створено літаючу лабораторію, виріб «1а», для відпрацювання основних технічних вирішень нового спеціалізованого авіаційного комплексу. На літаку розміщувалася лазерна установка, призначена для дослідження розповсюдження променів у верхніх шарах атмосфери. Роботи по цій темі проводилися в широкій кооперації з підприємствами і науковими організаціями всієї країни, але основним партнером ОКБ було ЦКБ «Алмаз» які очолював доктор технічних наук, академік Б.В.Бункін.

Рішення було з першого погляду достатнє простим: встановити на НО вже створений і перевірений лазер для випробувань його в космосі. Вибір ліг на лазерну установку потужністю 1 Мвт (у 2-2.5 разу могутніше, ніж гранична потужність у американців), створену однією з філій Інституту атомної енергії ім. І.В.Курчатова. Цей газодинамічний лазер, що працює на вуглекислому газі, був розроблений для установки на літаках Іл-76.

Надалі проект було реалізовано у військвий літак А-60, який було вирішено поставити у серійне виробництво у серпні 1991 року. Наразі, за інформацією деяких джерел, у Росії тривають роботи з удосконалення цієї зброї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.