Росія не дасть Україні спокою й після президентських виборів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.10.2009 16:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8162

В цьому переконаний британський експерт Джеймс Шерр.

Близько 100 парламентарів Центральної та Східної Європи зібрались у вівторок у Львові на засідання семінару Роуза-Рота, що проводить Парламентська асамблея НАТО та Верховна Рада України. Протягом трьох днів вони обговорюватимуть питання безпеки України, а також відносини НАТО і Молдови, Білорусі та Грузії.

Парламентська асамблея НАТО готова підтримати Україну на шляху євроатлантичної інтеграції, але саме Україна мусить навести лад у політичному житті держави. Це було чітке послання першого дня роботи семінару, адресоване українським політикам та владі. Для цього необхідні реальні кроки і реформи, нова Конституція.

Нині від України залежить її перспектива щодо членства в НАТО, зазначив голова української делегації до Парламентської асамблеї НАТО, народний депутат від БЮТу Андрій Шкіль.

«Зовнішня політика України і Росії залежатиме від майбутнього Президента України, – зауважив бютівець. – Щодо російського питання, то зараз при новому голові НАТО та новому держдепартаменті США все частіше звучить думка про те, що Росія має припинити бути споживачем світової безпеки, а має бути її творцем. І Росія також має усвідомити, що вона не може користатися тими коштами, що їх витрачають на безпеку в усьому світі США та Європа, вона повинна давати свій внесок».

Саме на українсько-російських відносинах зосередив свій виступ британський експерт, керівник програми «Росія та Євразія» Джеймс Шерр.

Він глибоко проаналізував ситуацію в Україні, говорив про небезпеки, які чатують на державу після президентських виборів – це загроза територіальної цілісності України, можливість війни між двома державами, кордони з Україною не є священними. І це мають зрозуміти усі члени НАТО. Адже Росія щодо України поводить себе непрогнозовано, російське керівництво називає Україну «малою Росією», серед росіян домінують антиукраїнські настрої, чого немає серед українців.

Захід повинен активно підтримувати Україну – Шерр

Тому Захід має підтримувати Україну політичними та моральними ресурсами, не може бути пасивним спостерігачем, а повинен активно підтримувати Україну, припинити розмови про членство України в НАТО, а більше говорити про інтеграцію і безпеку. Адже, якщо 10 років тому НАТО допускало думку про членство України, то сьогодні це питання знято, наголосив Джеймс Шерр. В коментарі для Радіо Свобода він зазначив, що після президентських виборів Україна матиме проблеми з Росією щодо розрахунків за газ.

«Російські розрахунки правильні. Оскільки Росія розуміє, що Україна не зможе сплачувати енергетичні рахунки за газ. Після якогось часу, у січні, грошові та золоті запаси України вичерпаються. Росія сподіватиметься, що Україна й надалі платитиме, виконуючи діючий контракт. Єдиний вихід у вирішенні цієї проблеми – передати Росії газотранспортну систему, а саме це є на сьогодні гарантом незалежності України. Такий тиск, погроза, вимога підніме збурення серед громадян України і погіршить українсько-російські відносини», – зазначає Джеймс Шерр.

Вирішити це питання буде доволі непросто, якщо Євросоюз залишатиметься у ролі спостерігача. Натомість Європа, наголосив Джеймс Шерр, мусить робити реальні кроки, зрозуміти Україну, створити такий механізм, щоб впливати на процеси встановлення ціни за енергоносії, щоби уникнути у цьому питанні спонтанності.

Натомість українські експерти наголошували на тому, що у разі небезпеки сьогодні Україна може покладатись тільки на себе. Головна модель НАТО – професійна армія і добре її фінансування. Протягом останніх 10 років українські збройні сили втрачають професійність і мають жалюгідне фінансування, констатували міжнародні аналітики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.