На Марсі виявили озерну систему

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 15.10.2009 12:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8167

На Марсі, у долині Ерітрея, виявлені сліди трьох висохлих озер, які в давнину були сполучені між собою протоками.

Схема озерної системи укладена авторами дослідження

Подробиці дослідження автори представили на міжнародній Робочій зустрічі з порівняльної планетології "Вернадський-Браун" в Інституті геохімії імені Вернадського.

Загальна довжина озерної системи перевищувала 40 кілометрів, а ширина, ймовірно, сягала одного кілометра. Максимальна глибина системи водоймищ становила близько 100 метрів.

Долина Ерітрея розташована на півдні планети на схід від гігантського кратеру Холдена діаметром близько 140 кілометрів. Аналізуючи дані, отримані декількома приладами, що досліджують поверхню Марсу, вчені виявили флювіальниє відкладення. Дослідники вважають, що вони молодші за кратер Холдена, який утворився наприкінці Ноєвой епохи, тобто, близько 3,5-3,7 мільярдів років тому.

У червні 2009 року було опубліковано дослідження групи американських дослідників, які також виявили на Червоній планеті озеро віком близько 3,4 мільярдів років. Водоймище площею близько 207 квадратних кілометрів знаходилося в долині Шалбатана.

Наразі більшість астрономів упевнена, що у минулому на Марсі була рідка вода. Проте єдиної думки щодо періоду, коли Марс висох, немає. Найбільш поширена думка - що це трапилося близько 3-3,5 мільярдів років назад. Проте деякі останні дані указують, що це могло відбутися значно пізніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.