ЮНІСЕФ та ВООЗ закликали країни світу боротися з дитячою діареєю

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.10.2009 04:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8173

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікували спільну доповідь, де закликають невідкладно направити зусилля на боротьбу з кишковими інфекціями, що викликають пронос. Ці захворювання стають причиною смерті приблизно 1,5 мільйона дітей віком до 5 років щорічно, поступаючись за цим показником лише запаленню легенів.

Обкладинка доповіді

В усьому світі щороку трапляється понад два мільярди випадків кишкових інфекцій з діареєю серед дітей до 5 років. Більше половини з них спостерігаються в Південній Азії і африканських країнах, розташованих на південь від Сахари, там же фіксується понад 80 відсотків смертей від цих інфекцій. Лише 39 відсотків хворих дітей із зазначених регіонів отримують адекватну медичну допомогу.

При цьому, як випливає з доповіді, захворюваність і смертність від кишкових інфекцій з проносом можна значно знизити за допомогою нескладних заходів.

Основні профілактичні заходи, перераховані в доповіді, включають підвищення рівня особистої гігієни (на думку експертів, регулярне миття рук з милом може саме по собі значно виправити ситуацію), поліпшення санітарних умов життя, постійний доступ до чистої питної води, грудне вигодовування новонароджених і масову вакцинацію проти ротавіруса - збудника "інфекційної діареї" приблизно в 40 відсотках випадків.

При розвитку захворювання основною запорукою одужання ВООЗ і ЮНІСЕФ називають адекватну регідратацію (поповнення втрат рідини вживанням сольових розчинів), призначення препаратів цинку та інших мікроелементів, а також достатнє харчування.

Як сказав президент і виконавчий директор Програми адекватних технологій в охороні здоров'я (PATH) Крістофер Еліас (Christopher Elias), запобігти мільйонам дитячих смертей можна за допомогою сучасних простих і недорогих методик. Необхідно лише проявити загальну стурбованість цією проблемою і на рівні урядів забезпечити доступність цих методик всім нужденним, повідомляє Медпортал.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.