Пропущена крапка відключила всі шведські сайти від інтернету

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.10.2009 05:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8174

Понад 900 тисяч сайтів у Швеції 13 жовтня опинилися недоступними через невелику помилки при оновленні записів DNS. Пропущена крапка призвела до неможливості відкрити сайти або надіслати електронну пошту в доменній зоні .se.

Про це пише The Inquirer. Під час планового обслуговування шведського домену .se був запущений програмний скрипт, який містив невелику помилку, а саме - не додавав символ крапки до закінчення доменної зони. Без цієї крапки зовнішні DNS-сервери перестали вважати "se" доменної зоною верхнього рівня, пише Lenta.ru.

У результаті жоден із сайтів, зареєстрованих у шведській зоні, не відкривався. Доставка електронної пошти за адресами, що закінчується на .se, також виявилася неможливою. Інцидент трапився о 21:45 за місцевим часом (22:45 за Києвом), повідомляє сайт Pingdom. Складність ситуації полягала в тому, що для виправлення помилки потрібно оновити записи DNS на всіх зовнішніх серверах.

Для більшості користувачів наслідки інциденту були вичерпані через годину, коли найбільші провайдери Швеції поновили свої DNS-записи. Але для деяких клієнтів невеликих компаній шведський сегмент інтернету залишався недоступним протягом доби.

Автоматичне оновлення записів DNS відбувається раз на 24 години, і звичайний користувач не може прискорити цей процес.

Система доменних імен DNS (Domain Name System) забезпечує переклад літерних адрес сайтів в IP-адреси і в зворотньому напрямку. Користувачам легше запам'ятовувати літерні адреси, такі як aratta-ukraine.com. У той же час комп'ютери і сервери, що працюють по протоколу Інтернету (IP - Internet Protocol), розуміють тільки цифрові IP-адреси (195.137.202.38). Якщо система DNS не працює, то для відвідування сайту необхідно вказувати його IP-адресу, інакше сайт не відкриється. Хоча, якщо за даною адресою знаходяться декілька сайтів, то відкриється лише перший з переліку на сервері.

Помилки в налаштуванні серверів і записів DNS трапляються досить часто. Але зазвичай їх допускають адміністратори доменів другого рівня, і наслідки обмежуються яким-небудь одним доменом. Ситуація, коли припиняється доступ до сайтів цілої країни, відбувається набагато рідше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.