Попри кризу. Українське літакобудування відроджується

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.10.2009 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8178

В українських літакобудівників - друге дихання: авіабудівний концерн імені Антонова уклав рекордну кількість угод з продажу своїх літаків і почав складання нової моделі.

Ан-158

У крилатому сімействі Анів очікується поповнення. Авіаційний науково-технічний комплекс (АНТК) ім. Антонова готує до випуску новий пасажирський лайнер Ан-158. Цю сріблясту птаху з ластівкою на хвості вже почали збирати в Києві, а свій перший випробувальний політ, відповідно до планів конструкторів, вона зробить не раніше наступного року. Тоді ж лайнер запустять у серійне виробництво, повідомляє журнал "Кореспондент".

Своїм успіхом ще по суті не існуючий літак, перш за все, зобов'язаний попереднику - Ан-148, який вже встиг зарекомендувати себе на авіаринку.

Як пише "Кореспондент", цього року підписано рекордну кількість договорів на придбання майже 60 літаків модельного ряду Ан-148. З моменту презентації судна в 2006 році до початку цього року було укладено лише близько 30 твердих контрактів. І це ще не межа. За словами авіабудівників, до кінця року очікується підписання ще одного великого договору з Іраном на поставку 68 українських лайнерів.

Що дозволяє авіабудівникам розраховувати на серйозні прибутки - зовсім нещодавно вітчизняний авіапром переживав не найкращі часи. Тепер же, за підрахунками, лише від виконання вже підписаних контрактів одного тільки Харківського авіазаводу, що збирає літак за ліцензією АНТК Антонова, державна скарбниця отримає $ 212 млн. А додавши до них прибутки від контрактів Київського авіазаводу, вийде понад $ 500 млн., зазначає видання.

На думку експертів, головною перевагою всього модельного ряду Ан-148 є, перш за все, їх вартість, яка вдвічі нижче, ніж у зарубіжних аналогів.

Ще однією новинкою АНТК найближчих років стане невеликий VIP-лайнер на 14-18 пасажирів. Виходячи з поліпшених аеродинамічних характеристик, планується, що він буде літати на відстані до 7 тис. км. Поки він перебуває у розробці, і про приблизні терміни запуску в серію поки мова не йде. Умовно ця машина отримала назву Ан-168, або Antonov Business Jet (ABJ).

На думку експертів, саме цей літак і вантажна версія Ан-158Т з боковим люком або рампою мають всі шанси стати лідерами продажу найближчих років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.