Автор „Діамантової руки” і „Кавказької полонянки” народився в Золотоноші

Автор/джерело -  © «Прес-Центр»



Дата публiкацiї - 6.09.2006 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=818

Відомий письменник Яків Костюковський, за сценаріями якого знято „Діамантову руку”, „Кавказьку полонянку”, „Операцію Ы” та багато інших фільмів, родом із Золотоноші.

– Золотоноша – місто мого дитинства, – наголошував Яків Костюковський під час недавніх відвідин Златокраю. Саме тут він народився 23 серпня 1921 року й тут прожив із батьками до 7 років. Відтоді на своїй батьківщині письменник ніколи не бував. Цього року він приїхав сюди відзначити своє 85-річчя.

Яків Костюковський, досліджуючи своє генеалогічне дерево, дізнався, що його бабуся на прізвище Стахова родом із Коробівки, рівно 100 років тому вона переїхала в Золотоношу, де одружилася з дідом, який був родом із Гельмязова. Батьки Якова Ароновича були обоє із Золотоноші, батько був військовим, життя сім’ї зазнавало частих переїздів. Але перші сім років він проживав тут, після цього батьки переїхали до Харкова, потім змінювали ще кілька міст, після чого осіли в Москві. Із 1941 по 1945 роки Яків Костюковський захищав Батьківщину своєю зброєю – пером, працюючи у військових виданнях.

У Золотоноші письменник розповідав про цікаві історії, що відбувалися під час зйомок фільмів, про цензуру. Щоб якось обминути її рогатки, сценарист ходив просити за гумористів Тарапуньку і Штепселя до Павла Тичини, який тоді очолював Академію Наук УРСР. Приходив до Павла Григоровича і читав на пам’ять його вірші, чим розчулював поета.

Із 85-річним ювілеєм гостя щиро вітали в міськраді. Йому вручили подарунок від лікеро-горілчаного заводу «Златогор», а жіночий ансамбль «Лебідка» адресував ювіляру пісенні вітання.

Фільмографія (сценарії Я. Костюковського):

1963 - Штрафний удар
1965 - Операция "Ы" й інші пригоди Шуріка
1966 - Кавказька полонянка або Нові пригоди Шуріка
1968 - Діамантова рука
1973 - Непоправний брехун
1974 - Ні пуха, ні пера
1976 - Соло для слона з оркестром
1980 - Комедія давно минулих днів
1986 - Добре сидимо!


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.