Що означає подорожчання нафти для України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.10.2009 21:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8182

Ціна нафти на світових ринках продовжувала зростати протягом тижня.

На нью-йоркській біржі New-York Merchantile Exchange та лондонській Inter Continental Exchange вартість одного бареля нафти наближається до 80 доларів. Представники ОПЕК зауважують, що найбільш прийнятна ціна, як для продавців, так і для покупців – це 60-80 доларів за барель. Міжнародні експерти вбачають у подорожчанні нафти ознаки виходу світової економіки із рецесії.

А що це означає для України?

Ціна на нафту зростає уже протягом кількох тижнів. Але говорити про те, що це стала тенденція все-одно зарано, вважає директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. Якщо ж вартість «чорного золота» зростатиме й надалі, це потягне за собою і подорожчання російського газу для України. Адже, відповідно до газового контракту, ціна «блакитного палива» встановлюється з урахуванням ціни нафти на світових ринках.

«Якщо ціни на нафту підвищуватимуться, це вплине у наступному році на ціну газу для України, – зазначає пан Саприкін. – Поки що не можна сказати наскільки це вплине, оскільки потрібно мати всю картину протягом цього року. І потім уже її проектувати на ціну газу у наступному році».

Бензин стане дорожчим?

Кількатижневий тренд до подорожчання нафти, безумовно, вплине на її ціну для нафтопереробних заводів, які працюють в Україні, а також на імпортні нафтопродукти. Відтак, уже за кілька тижнів бензин та дизель на українських АЗС може подорожчати, зауважив у розмові з Радіо Свобода економіст Ільдар Газізулін.

«Ціни на бензин в Україні слідують за цінами на нафту. Тому варто очікувати цін на бензин на 5-10%, – каже він. – Якщо ціни на нафту будуть триматися, то, думаю, за півмісяця, ми це побачимо на заправках».

Протягом останнього тижня ціна нафти на світових ринках зростала під впливом девальвації долара, зауважує фінансовий аналітик Олександр Охріменко. За його словами, хоча ця ситуація поки що не позначиться безпосередньо на українському валютному ринку, проте, зважаючи на значну доларизацію української економіки, девальвація долара – це додаткові витрати для України.

За дешевий долар платитиме економіка

«Що таке девальвація долара? Хочемо ми того чи ні, це додаткове інфляційне навантаження на економіку Україну, – зазначає Олександр Охріменко – Будь-яку девальвацію долара потрібно буде перекрити за рахунок нашої економіки та наших споживачів. Звичайно це є додаткове навантаження. Якщо ми говоримо у цілому щодо економіки України, то дешевий долар відносно євро невигідний».

На початку цього тижня організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) у черговий раз підвищила прогноз зростання світового попиту на «чорне золото». Очікують, що збільшення світового споживання нафти відбудеться за рахунок Китаю та країн Близького Сходу, де спостерігається економічне зростання, попри фінансову кризу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.