Фішка Януковича. Спражня ціна лохотрону

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 20.10.2009 20:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8196

Реалізація в повному обсязі новоприйнятого закону “Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати” призведе до ще більшої тінізації української економіки, масових скорочень робочих місць та гіперінфляції.

Про це повідомила народний депутат від БЮТ, голова парламентського комітету з регуляторної політики Наталя Королевська.

«По-перше, внаслідок реалізації цього закону, фонд заробітної плати підприємств в цілому по країні збільшиться до 20%. Це непосильне зростання навантаження для українського бізнесу, що знаходиться і без того в скрутних умовах: відсутність обігових коштів, недоступні кредити і падаючий попит на продукцію. Підприємствам стане невигідно приймати людей на роботу легально, через необхідність виплати високих зарплат», - сказала Королевська.

На її думку, збільшиться кількість тих, хто працюватиме без оформлення, без запису в трудовій книжці, без соціального захисту. «При існуючій недосконалості українського законодавства, більшість підприємств підуть в тінь, щоб вижити. Зарплати в конвертах, суми яких будуть нижчі за офіційні мінімуми, і безправ'я неоформлених працівників - прямий наслідок непродуманого ухвалення цього закону Верховною Радою. Частина підприємств будуть вимушені закритися. Їхні співробітники опиняться на вулиці», - підкреслила депутат.

По-друге, за її словами, в держбюджеті-2009 необхідно додатково виділити близько 8 млрд грн., а в наступному - не меншого 70 млрд грн. «Ці гроші можна або надрукувати, що поверне нас до часів гіперінфляції 90-х, або провести масові звільнення серед працівників бюджетної сфери. Цього не можна допустити у жодному випадку», - упевнена Королевська.

Вона відзначила, що реалізація цього закону призведе до падіння реальних доходів українців. «Розплачуватися за популістські передвиборні обіцянки будуть прості громадяни країни, ті, хто і так зазнав серйозні збитки в результаті світової економічної кризи. Безумовно, українці повинні бути максимально соціально захищені. Але соціальний захист повинен бути реальним. Нам необхідно забезпечити адресну соціальну допомогу таким, що має потребу, що вже закладене в проекті бюджету на 2010 р.», - резюмувала голова профільного комітету ВР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.