Великий адронний колайдер атакує себе з майбутнього

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.10.2009 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8209

Дехто з видатних фізиків вважає, що аварії Великого адронного колайдера й інші проблеми, що виникають у CERN (Європейського центру ядерних досліджень) - не просто ланцюг збігів.

Таємничі численні неполадки, потім - арешт вченого за зв'язок з терористами. Можливо, колайдер шкодить собі самому з майбутнього, щоб не дати відкрити несумісний з природою бозон Хіггса, темну матерію і нові виміри, а тому всі зусилля CERN в цьому нещасливому експерименті приречені на невдачу, пише The Sunday Times.

Таке припущення висловили серйозні вчені - про фатум ВАКу говорять два видатних фізики: Хольгер Бех Нільсен з Інституту Нільса Бора в Копенгагені і Масао Ніномія з Інституту теоретичної фізики Юкава в Кіото. Причому доктор Нільсен - один з основоположників теорії струн.

Фізики говорять про "скручування" часу, і ряд наукових невдач повинен змінити долю, призначену для колайдера. На перший погляд, ця теорія здається божевільною, хоча багато хто пов'язує запуск ВАКу з жахливими нещастями. Найпоширеніша версія - що прискорювач часток породить чорну дірку, здатну поглинути Землю. Учені люблять сміятися над цим. Цього разу, однак, їх насмішка була пригнічена, тому що ідею подорожі в часі висловили відомі фізики.

Нільсен вважає, що бозон Хіггса, який ще називають "часткою Бога" і який фізики сподіваються отримати в колайдері, може виявитися частинкою такої природи, що під час її створення вона викривить час і, вирушивши у минуле, зупинить колайдер перш ніж він зможе її зробити. Як мандрівник у часі, який відправляється назад, щоб убити свого діда і тим самим запобігти своїй появі в майбутньому.

Хольгер Бех Нільсен і Масао Ніномія поклали цю ідею в основу статей з назвами на кшталт "Ефект від майбутнього у Великому адронному колайдері: припущення" і "ВАК: пошук впливу майбутнього".

Згідно з так званою Стандартною моделлю, бозон Хіггса відповідає за наповнення інших елементарних частинок масою.

"Відповідно до нашого прогнозу, всі машини, які спробують зробити бозони Хіггса, переслідуватимуть невдачі" - сказав доктор Нільсен. За його словами, створення бозону Хіггса коливає рух часу, і це пояснює те, чому ВАК зазнає невдач, починаючи від аварії під час будівництва і до другої великої аварії, яка трапилася після його запуску. Втім, чи вкладається в цей ланцюг подій недавній арешт провідного фізика через передбачувані зв'язки з Аль-Каїдою, досить сумнівно (минулими вихідними французька поліція заарештувала фізика елементарних часток, який працював над одним з експериментів на колайдері, за підозрою у змові з терористами).

Утім, провідний співробітник CERN - Брайан Кокс з Університету Манчестера - так відреагував на гіпотезу Нільсена. На той випадок, "якщо мандрівники у часі вдеруться до центральної апаратної ВАКу і висмикнуть мережевий шнур", він відіслав всіх "до статті в підтримку теорії Нільсена, яку я написав у 2025 році".

Офіційні завдання ВАК виглядають не менш фантастично, ніж запропонована Нільсеном теорія. Зокрема, фізики розраховують за допомогою колайдера підтвердити так звану теорію струн, відповідно до якої утворені через зіткнення протонів маленькі чорні дірки дозволять дослідникам проникнути в нові виміри.

Учені CERN сподіваються почати зіткнення протонів на так званій енергії інжекції з 450 мільярдів електрон-вольт у грудні, потім наростити енергію до 3,5 трильйонів електрон-вольт, а потім, після короткої Різдвяної перерви, може початися справжній експеримент зі створення Великого Вибуху в мініатюрі, який, можливо, проллє світло на таємницю зародження Всесвіту, пише energyland.info.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.