Бий своїх! Регіонали зачистили кримську владу від союзників

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.10.2009 18:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8210

Російські націоналісти Криму остаточно порвали з місцевими регіоналами. У середу сесія Верховної Ради автономії звільнила усіх висуванців “Російської громади Криму” з посад у місцевому парламенті.

Тепер прокремлівські сили півострова шукають нових політичних союзників.

Депутати кримського парламенту призначили першим віце-спікером «регіонала» Григорія Йоффе, колишнього журналіста і керівника мандатної комісії, якого вважають дуже близьким до спікера Анатолія Гриценка. Він замінив голову «Російської громади Криму» Сергія Цекова, який кілька тижнів тому вийшов із Партії регіонів.

Проросійські активісти втратили ще дві високі парламентські посади – керівників постійних комісій з науки та освіти і з питань молоді і культури. Ці крісла посіли «регіоналка» Валентина Туманова та член фракції БЮТ Юрій Могаричов. «Бютівці» отримали також посаду керівника постійної комісії із соціальних питань та охорони здоров’я, яка звільнилася після усунення з кримського владного Олімпу висуванців партії «Союз».

Останні ж на сесії заявили про те, що їхня фракція, «зважаючи на чинне законодавство є фракцією меншості, яка опозиційна до правлячого режиму». Один із лідерів «Союзу» Володимир Кличников зазначив, що його соратники вважають «своїм обов’язком всіма законними методами боротися за дотримання принципів народовладдя в інтересах Криму і кримчан».

Нова опозиція в кримському парламенті поспішила?

Раніше «союзівці» і російські націоналісти заявляли, що не залишать у спокої Анатолія Гриценка та «регіоналів», але їхня активність на сесії в череду була поміркованою, а виступи – критично-конструктивними. Поза межами парламенту вони змогли зібрати на мітинг не більше пів тисячі своїх прихильників.

Новообраний перший віце-спікер Григорій Йоффе сказав Радіо Свобода, що нові опозиціонери поспішили розпочати виборчу кампанію, сподіваючись, що вибори до Верховної Ради Криму відбудуться навесні 2010 року. «Головним чинником всіх нинішніх процесів у парламенті Криму є термін наших повноважень, – зазначає пан Йоффе. – Новонароджена опозиція зробила фальстарт. Бо, якщо вибори відбудуться 2011 року, то так рано стартувати – не вигідно. До того ж, вони ще й місця втратили в керівних органах Криму».

Григорій Йоффе каже, що тепер новим опозиціонерам тільки й залишається, що рекламувати себе і пропонувати свої послуги більш сильним партнерам.

«Кримський ПРіБЮТ» і нові партнери для «Російського блоку»

Тим часом представники «Союзу» і Російського блоку заявляють, що «регіонали» проміняли їх на співпрацю з БЮТом. Мовляв, у кримському парламенті тепер нова коаліція – Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко. «Регіонали» з цього приводу поки мовчать, а от представники БЮТу це категорично спростовують. Згаданий депутат-«бютівець» Юрій Могаричов сказав журналістам, що отримання його соратниками керівних посад в парламенті не означає входження в коаліцію, а є «цілком нормальною світовою практикою» для контролю опозицією влади. Разом з тим, він заявив, що на цих посадах «бютівці» сприятимуть роботі уряду Юлії Тимошенко.

Водночас, з’явилася інформація про те, що «Російська громада» і Російський блок підшукують собі нових політичних партнерів взамін Партії регіонів, із якою вони розсварилися, і ними можуть стати комуністи та їхній «Лівий фронт» на чолі з Петром Симоненком.

На мітингу біля кримського парламенту лідер Російського блоку Олександр Свистунов повідомив, що тільки повернувся з Києва, де був на з’їзді лівих і ліво-центристських сил. «У них і нас однакові вимоги. Нам потрібна російська мова! Нам потрібен російський державний статус, як нації, що є державотворчою на Україні. І нам потрібен російський Крим разом із Росією!», – заявив Олександр Свистунов. Правда, він не уточнив, чи вже ухвалене рішення про приєднання Російського блоку до лівих Петра Симоненка, і на яких умовах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.