Служба зовнішньої розвідки України презентувала книгу «Український слід у розвідці»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.10.2009 03:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8216

Служба зовнішньої розвідки України вперше презентувала книгу про найбільш яскравих і видатних представників української розвідки, окремі операції розвідки, а також незвичні і драматичні долі розвідників, які діяли в різні часи існування Української держави та боротьби за її здобуття.

Скрипник О. Український слід у розвідці. – К.: Ярославів Вал, 2009. – 319 с.: іл.

Усіх героїв художньо-документальних нарисів об`єднує місце народження – Україна. У той же час у них головними персонажами виступають не лише українці, а й представники інших національностей, які народилися й виросли в Україні і для яких добре ім`я України багато значило, повідомляє прес-служба СЗРУ.

Камергер польського короля, генерал французької армії, рятівники Відня від турецької облоги і Кракова від цілковитого зруйнування гітлерівськими військами, прототипи головних героїв у кінофільмах «Щит і меч», «Салют, Маріє!», «Майор «Вихор», художник зі світовим ім`ям та інші дійові особи книги - всі вони у різні часи виконували важливі розвідувальні завдання за кордоном і залишили вагомий слід у розвідці.

Про родовід української розвідки, результати діяльності у різні історичні періоди, роботу над розсекреченням архівних матеріалів, підготовку видання до друку розповів Голова Служби зовнішньої розвідки України генерал армії України Маломуж Микола Григорович; директор видавництва «Ярославів Вал», секретар Ради Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Слабошпицький Михайло Федотович; автор книги прес-секретар Голови Служби зовнішньої розвідки України Скрипник Олександр Васильович; голова правління Фонду ветеранів зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант запасу Рожен Леонід Миколайович; близькі родичі розвідників – героїв книги та інші.

Дехто з героїв - українські ветерани-розвідники - особисто розповідали автору про свою діяльність. А от про розвідку після 1991 року - ані слова. Уся інформація про цей період поки що таємниця.

Довідка.

Після проголошення незалежності України було створено Головне управління розвідки у складі Служби національної безпеки України, організаційно-штатну структуру якого затверджено відповідним наказом Голови СНБУ 28 грудня 1991 року. Перед ним стояло завдання в короткі терміни створити класичні напрями роботи сучасної розвідслужби, визначити стратегію розвитку, основні засади, форми й методи діяльності за нових умов і налагодити постійне інформування вищого керівництва держави з актуальних проблем національної безпеки.

На території УРСР дислокувалось декілька підрозділів стратегічної радіорозвідки Комітету державної безпеки СРСР та Головного розвідувального управління Генштабу МО СРСР, на базі яких на початку 90-х років було створено Управління радіоелектронної розвідки та контррозвідки Служби безпеки України (Управління „Р”).

Наприкінці 2000 року Головне управління розвідки Служби безпеки України відповідно до Указу Президента України одержало статус національного розвідувального органу, що давало можливість координації усієї розвідувальної діяльності.

Важливим кроком у справі зміцнення правових засад став ухвалений у березні 2001 року Закон України „Про розвідувальні органи України”. У ньому чітко визначено мету, основні завдання та принципи роботи зовнішньої розвідки, окреслено права і сфери діяльності розвідорганів, порядок взаємодії між ними та іншими державними органами, відносини з іноземними спецслужбами тощо.

У лютому 2004 року Указом Президента України на базі Головного управління розвідки та Головного управління "Р" був створений Департамент розвідки СБ України.

Нинішній період діяльності української зовнішньої розвідки бере свій відлік з 14 жовтня 2004 року – дня підписання Указу Президента України „Про Службу зовнішньої розвідки України”. З цього часу СЗР України функціонує як самостійний державний орган, створений на базі розвідувальних підрозділів Служби безпеки України.

1 грудня 2005 року Верховною Радою України ухвалено Закон „Про Службу зовнішньої розвідки України”. Згодом прийнято рішення про відзначення у цей день чергової річниці від дня утворення української зовнішньої розвідки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.