Зворотний бік лохотрону. Експерти розкривають сутність фішки Януковича

Автор/джерело -  © УКРІНФОРМ



Дата публiкацiї - 22.10.2009 18:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8227

За “добродійність” ватаги проФФесора заплатять своїм добробутом більшість українців. Ініціатори лохтрону і парламентські кнопкодави-мільйонери нічим не ризикують.

Необгрунтоване підвищення соціальних стандартів несе багато ризиків для країни.

Про це заявив на прес-конференції керівник програми соціальної економіки Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Борода, коментуючи Закон "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в 2010 році".

На думку експерта, підвищення соціальних стандартів збільшить навантаження на Державний бюджет України, оскільки "виходячи із розміру мінімальної заробітної плати розраховується сітка для усіх працівників бюджетної сфери, а також розмір соціальної допомоги".

Максим Борода вважає, що кошти, необхідні для забезпечення підвищених соціальних стандартів, можуть бути отримані шляхом недофінансування "інших, менш політично чутливих і менш помітних для суспільства витрат": на армію, освіту та науку. Сюди також потрібно додати кошти, зекономлені від "неповернення ПДВ експортерам, скорочення витрат на утримання держустанов тощо".

Серед інших ризиків не підкріпленого реальними доходами підвищення соціальних стандартів економіст назвав зростання інфляційного та девальваційного тиску на національну валюту, обтяження економіки зовнішніми позиками. Крім того, це може призвести до неефективної приватизації та подальшої тінізації.

У свою чергу економіст Володимир Пилипчук заявив на прес-конференції, що ухвалений 20 жовтня Верховною Радою закон не передбачає підвищення соціальних стандартів.

"Цей закон передбачає не підвищення соціальних стандартів, а підвищення заробітної плати... Це коли за одні і ті самі гроші можна отримати більше матеріальних благ", - сказав він.

Разом з тим, підвищення заробітної плати "повинно супроводжуватися аналогічним підвищенням продуктивності праці, пропозиції товарів та послуг на ринку", що на сьогодні відсутнє, додав економіст.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.