Прожекти космольончиків. Київ ризикує стати космічним довгобудом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.10.2009 22:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8228

Дивні справи кояться у Києві: з одного боку КМДА божиться, що міська казна порожня, і водночас - затіває епохальні прожекти. Навіть такі, що не зміг втілити батько всіх народів.

Наразі стає зрозумілим, чому Космос вирішив позбавити нас, українців, щастя його президентства.

Про новий жирний лохотрон повідомила "Комсомольськая правда в Україні":

"Ідеєю серйозно зацікавився Європейський банк, - говорить генеральний директор комунальної корпорації «Київавтодор» Георгій Глінський. - Щоб робота просувалася швидше, Києву виділили безвідплатний гранд на суму 215 тис. доларів. Ми відразу провели тендер і вибрали компанію, яка займеться розробкою попередніх креслень. У ній працюють відомі французькі фахівці, і вони вже приступили до роботи. Навесні наступного року чекаємо від них презентації.

Що ж пропонують заморські архітектори? Ні, довбати підземний коридор а-ля Ла-Манш довжиною у 51 км. ніхто не планує. А ось прорити семикілометровий прохід під Дніпром вважається цілком реалістичним. За задумом архітекторів, в'їжджати під землю автомобілі стануть на Броварському шосе, а виїжджати на поверхню - в районі бульвару Тараса Шевченка. За годину нова дорога зуміє пропустити 6 000 машин. Причому в цілях безпеки їздити в підземеллі дозволять тільки легковим автомобілям.

Попри всі складнощі, спорудити гігантську трубу реально всього за 45 місяців. Знайшлися б гроші.

Щоб здійснити задумане, потрібно 3 млрд. гривень.

За словами столичного автодорівця, проїзд по тунелю буде платним і інвестори зможуть отримати прибуток через 30-40 років.

З одного боку, додатковий перехід через Дніпро столиці необхідний, - міркує експерт Геннадій Столяренко. - А ось чи потрібний їй підземний коридор? Давайте пригадаємо ситуацію на Московському мосту, де для зручності встановили реверсний рух. І що у результаті вийшло? Десятки смертей і відбійник посеред дорогі. А все тому, що ніхто не хоче дотримуватись правил. Відмітьте, ми говоримо про об'єкт підвищеної небезпеки. У семикілометровому тунелі масштаби катастрофи можуть стати набагато масштабнішими! Там, у разі сильної аварії або вибуху, людям просто буде нікуди подітися. Думаю, наші люди до таких новинок ще не готові".

Отже, на кону 3 млрд. гривень і міф для інвесторів про прибутки через 30-40 років, під який, вірогідно, буде утворено приватну фірму, умовно кажучи «Роги й ратиці».

А тим часом у ВАТ «Київметробуд» створено штаб з проведення безперервної акції пікетування Київської міської держадміністрації, починаючи з 28 жовтня. Крім того, підприємство не виключає можливості оголошення страйку і голодовки у випадку, якщо КМДА не поверне йому борги.

Про це йдеться у відкритому листі киянам, поширеному Об`єднаною профспілковою організацією «Київметробуду».

За наданою інформацією, борги КМДА перед метробудівцями досягли 217 млн. грн. «Якщо в жовтні не буде відкрито фінансування, не будуть повернені борги, ми залишаємо за собою право протестувати, оголошувати страйк і голодовку», - наголошується в листі.

За даними профспілки, на сьогодні метро не будується при тому, що три станції метро на Теремки готові на 95%. «Але вони не можуть прийняти пасажирів. Київська влада не фінансує будівництво з жовтня 2008 р. «Київметробуд» за кредити, позики все ж таки не залишає недобудовані об`єкти, оскільки відчуває свою відповідальність перед киянами... Влада не хоче навіть усвідомлювати того, що без фінансування ніхто не гарантований від техногенних аварій на недобудованих підземних об`єктах і навколо них», - наголошується в листі.

До речі, мер ще декілька років тому обіцяв столичним виборцям швидко ввести у дію нову гілку метрополітену. Як бачимо: обіцянка - цяцянка. Із цілком реальними наслідками, які прямо небезпечні для громадян.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.