Вони врятують Україну. Парламент вдарив по кишені курців

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.10.2009 16:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8235

Верховна Рада прийняла Закон Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”, який, зокрема, передбачає збільшення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.

Як повідомила Коаліція громадських організацій За вільну від тютюнового диму Україну, якщо виробники сигарет не змінять свою безподаткову частину ціни, то, наприклад, ціна пачки Marlboro має зрости майже на 3 гривні - з 8 до 10,8 гривень, а пачка Parliament подорожчає на 3,5 гривні: з 11 до 14,5 гривень.

Середня ціна пачки сигарет без фільтра має зрости на 1 гривню - з 3 до 4 гривень, на дешеві сигарети з фільтром (такі як Отаман) - приблизно на 1,5 гривні: з 4,25 до 5,90 гривень, для середніх за вартістю сигарет з фільтром (такі як Bond) - на 2 гривні: з 5,50 до 7,50 грн.

Як повідомляється, ставки акцизного збору на сигарети з фільтром зростуть з 1,20 гривень до 1,60 гривень на пачку, на сигарети без фільтра - з 70 до 88 копійок на пачку, ставки акцизного збору у відсотках до обороту реалізації товару - з 20% до 36%.

Однак ціни і акцизи на сигарети в Україні все одно залишаються дуже низькими в порівнянні з країнами ЄС. Наприклад, у Росії пачка Marlboro коштує 42 рублі (майже 12 гривень) і Держдума, за даними Коаліції За вільну від тютюнового диму Україну, має намір істотно підвищити тютюнові акцизи з 1 січня. У Польщі пачка Marlboro коштує 10 злотих (29 гривень), а в країнах Західної Європи - ще дорожче. Частина акцизного збору в ціні українських сигарет середньої вартості на даний момент складає 38%, а зросте до 50%, тоді як згідно з Директивою ЄС ця частина повинна складати не менше 57%.

"Підвищення акцизів на тютюнові вироби - це виконання міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе, ратифікувавши у 2006 році Рамкову конвенцію ВООЗ з контролю над тютюном і рекомендацій Світового Банку. До того ж, це і наповнення бюджету, особливо в кризові часи", - заявив член бюджетного комітету, народний депутат Ветвицький Дмитро.

Як повідомляється, завдяки попереднім підвищенням акцизного збору на тютюнові вироби доходи бюджету істотно зросли. У січні-вересні 2009 року вони складали (включаючи надходження від акцизів на імпортні сигарети) 6,2 млрд гривень, тоді як за аналогічний період минулого року - 2,3 млрд грн.

Нагадаємо, виробники тютюну стверджують, що таке підвищення акцизів призведе до зростання тіньового ринку та скорочення легального виробництва та продажу тютюнових виробів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.