Зелені насадження рятують людину від хвороб

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.10.2009 20:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8255

Життя поряд з озелененими територіями покращує загальний стан здоров’я людини, особливо - психіку.

Жити краще поруч з парком. Ні, жити краще в лісі!

Співробітники Медичного центру при Університеті Врійє (Нідерланди) вивчили історії хвороби 350 тисяч людей, яких сімейні лікарі спостерігали більше року. За поштовим індексом дослідники обчислювали, який відсоток площі займають зелені насадження в радіусі 1-3 км від місця проживання піддослдіних пацієнтів, пише compulenta.ru.

У середньому на озеленені території припадало 42% і 61% в радіусі 1 і 3 км відповідно. Підраховували вчені і річний рівень захворюваності 24 хворобами.

Аналіз зібраних даних показав, що людина рідше страждає поширеними хворобами, якщо зелені насадження розташовані в радіусі одного кілометра від його будинку. Така людина краще захищена від ураження коронарних судин серця, діабету, респіраторних інфекцій і астми, мігрені і запаморочення, інфекцій сечових шляхів.

Виняток становили лише неврози страху, інфекційні захворювання травної системи і фізичні симптоми, незрозумілі з медичної точки зору: люди рідше скаржилися на них, навіть якщо озеленені території були далеко від їхніх будинків, - в радіусі трьох кілометрів.

Найбільше зелені «бояться» неврози і депресії. Річна поширеність неврозів тривоги серед тих, хто жив у районах з 10% зелених насаджень в радіусі кілометра, становила 26 випадків на тисячу осіб. Для порівняння: серед тих, хто жив у місцях, на 90% засаджених зеленню, таких виявилося лише вісімнадцять. Депресіями щорічно страждали 32 людини з тисячі тих, хто жив в забудованих районах, і 24 мешканця добре озеленених територій. Сильніше за все життя в «зелених» кварталах позначається на дітях до 12 років: у них на 21% рідше діагностується депресія.

Дослідники зробили і два несподіваних відкриття: з'ясувалося, що велика кількість зелених насаджень не впливає на високий кров'яний тиск, і це найбільше помітно серед людей 46-65 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.