ВООЗ: Зв’язок між використанням мобільних телефонів і пухлинами мозку існує

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.10.2009 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8261

Зв’язок між використанням мобільних телефонів і розвитком пухлин мозку існує насправді. До такого висновку дійшли фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), що вивчали безпеку мобільних пристроїв.

Тримайте мобільник подалі від голови

Про попередні результати досліджень повідомляє The Daily Telegraph.

Проект під назвою Interphone включав кілька підтримуваних ВООЗ досліджень, на фінансування яких було витрачено близько 20 мільйонів фунтів стерлінгів. Метою досліджень було встановлення зв'язку між використанням стілльникового телефону і розвитком трьох типів пухлин мозку, а також пухлини слинної залози, повідомляє medportal.ru.

У дослідженнях, що проводилися в 13 країнах у період з 2000 до 2004 року, взяли участь 12800 осіб, серед яких були як здорові громадяни, так і люди, які мають пухлини.

Повідомляється, що шість з восьми досліджень проекту Interphone виявили зв'язок між збільшенням ризику розвитку гліоми - найпоширенішої з пухлин мозку - і використанням мобільного. За даними одного з цих досліджень, ризик розвитку гліоми збільшувався на 39%.

Два з семи досліджень, присвячених доброякісній пухлині слухового нерва (невриномі), підтвердили збільшення ризику її розвитку у людей, що користуються телефонами більше 10 років. За даними вчених зі Швеції, при такому тривалому використанні цих пристроїв ймовірність виникнення невриноми збільшувалася майже в чотири рази.

Згідно з результатами дослідження, проведеного в Ізраїлі, ризик розвитку пухлин слинних залоз збільшувався на 50% у тих, хто занадто активно користується послугами мобільного зв'язку.

Повідомляється, що офіційні результати проведених досліджень будуть опубліковані в одному з наукових журналів до кінця 2009 року.

Дослідження, проведене раніше шведськими наковцями з Університету Оребро (Оrebro University) у Великобританії, США, Германії, Японії, Фінляндії, Данії і Швеції засвідчило, що у довготривалих користувачів мобільних телефонів, що користувалися стільниковими телефонами протягом десяти і більше років, пухлини мозку виникали частіше: ризик розвитку гліоми мозку збільшувався на 30%, а ризик невриноми слухового нерва - на 20%.

В більшості випадків новоутворення виникали на тій стороні голови, яка переважно стикалася з мобільником під час розмови. За даними учених, у довготривалих користувачів стільникових телефонів гліоми цієї локалізації виникали в два рази частіше, а невриноми слухового нерва - в 2,4 разу частіше, ніж в контрольній групі.

Також дослідження показало, що якщо дитина користується стільниковим телефоном з 8-12 років, то до 21 року ризик виникнення пухлини головного мозку зростає у п'ять разів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.