Новоявлені поміщики у Закарпатті попали на кримінал

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.10.2009 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8269

Ніхто не має права обмежувати вхід громадян на територію лісів, які знаходяться в тимчасовому користуванні в тієї чи іншої фізичної або юридичної особи.

Про це заявив очльник МВС Юрій Луценко.

Питання щодо законності надання в користування юридичним та фізичним особам лісових угідь в Україні перебувало в центрі уваги Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка під час робочої поїздки до Закарпатської області.

Одним із приводів до цього стало викриття працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю факту протизаконного надання одній з фірм в користування на 49 років мисливських угідь загальною площею близько 20 тисяч гектарів та порушення за фактами підробки документів та втручання в діяльність працівників правоохоронних органів кримінальної справи. Прикметно й те, що новоявлені «власники» цих угідь почали перешкоджати доступу на ці території не лише пересічним громадянам, а й працівникам лісового господарства.

Як зазначив Луценко, МВС проаналізувало ситуацію з лісовим господарством на території України. За його словами, «згідно з Лісовим кодексом ліс не може передаватися в оренду», тож отримання згаданою фірмою в користування до 2036 року 20 тисяч гектарів лісу в оренду є неправомірним, бо «чинне законодавство не передбачає взагалі такого способу володіння лісом, а документи для підготовки такого рішення обласною Радою були сфальсифіковані».

«Відповідна кримінальна справа по факту підробки порушена, тепер прокуратура розглядає можливість пред’явлення звинувачення до конкретних посадових осіб - буквально сьогодні ми чекаємо таку відповідь від обласної прокуратури», - зазначив Міністр.

За словами Луценка «є, на жаль, політики, для яких «война - мать родна». Поки народ бідує, можна поцупити 20 тисяч гектарів лісу, як написано в цьому рішенні, разом з тваринним світом: 10 ведмедів, стільки-то лосів, оленів. Гуцулів поки не записали...»

«Звичайно, це просто абсурдна, дикунська справа, і ми знайдемо тих, хто буде відповідати за неї. – зазначив Міністр. - Навіть якщо це підставні особи, тим не менше: або вони вкажуть на конкретних осіб, або будуть відповідати згідно чинного законодавства».

«Але я говорю про українські масштаби. Є поняття - постійне користування лісами в Україні. В основному це надається для лісгоспів, товариств рибалок і мисливців тощо - 7,5 мільйонів гектарів лісу в Україні надано саме таким способом. В той же час за останні роки Незалежності 46,8 мільйонів гектарів лісів віддано в тимчасове користування, в тому числі на Закарпатті - один мільйон гектарів. Я не бачу, в основному, нічого протизаконного в цьому, хоча «вільних» - державних лісів залишається обмаль. Але я звертаю увагу на те, що згідно з Лісовим кодексом при передачі лісу у тимчасове користування, з метою ведення того чи іншого господарства, не передбачається, законом заборонено обмеження доступу громадян до лісу. Передбачається лише обмеження ведення ними мисливства на тих територіях. Але в ліси будь-хто може заходити, гуляти, збирати ягоди, гриби, деревину (звичайно, не пиляти її, а збирати відходи деревини). І ніхто не має права обмежувати вхід або в’їзд громадян на територію лісів, які знаходяться в тимчасовому користуванні в тієї чи іншої фізичної чи юридичної особи. Тому Міністерство зараз проведе комплекс заходів для того, аби були знищені всі обмежуючі споруди для будь-кого з українців по входу в будь-які ліси, що знаходяться в тимчасовому користуванні. Я зараз веду мову про багатокілометрові паркани, які не допускають в ліси новоявлених «власників» інших громадян, про КПП, про спеціалізовану охорону, яка не пускає простих, звичайних українців до лісів, в яких жили і мають жити вони і їхні діти» - сакзав Луценко.

Він зазначив, що закооність щодо користування лісовими угіддями. «На цей момент Міністерство оголошує тут, в Закарпатті, що ми розпочинаємо таку кампанію. Хочу звернути увагу через засоби масової інформації всіх власників лісів, що передані їм в тимчасове користування, аби вони самостійно знімали будь-які бар’єри для громадян, інакше будуть притягнені до відповідальності згідно чинного українського законодавства. Такий анонс я хотів би зробити саме в Закарпатті, де ця проблема є не менш гострою, ніж в інших куточках країни». - зазначив Луценко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.