Як підняти українську економіку

Автор/джерело -  © Олена Каганець, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.09.2006 14:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=829

Так називається книга молодого українського економіста Андрія Новака, презентація якої відбулась нещодавно в інформаційній агенції “Інтерфакс-Україна”. В чому об’єктивні та суб’єктивні причини економічної стагнації в Україні, як вийти з цього стану та нарешті почати рух вперед, яка доля України у глобалізованому світі і як нам стати в ньому потужним гравцем розповідав представник «постіндустріального» мислення.

Андрій Новак під час презентації своєї книги «Як підняти українську економіку». Фото Олени Каганець

Відомо, що Україна знаходиться під впливом глобалізації, яку ми не можемо “відмінити” або ігнорувати. Глобалізація – це об’єктивний наслідок розвитку економіки, і нам необхідно навчитися жити в її умовах. Автор пропонує українську економічну модель, яка враховує наш менталітет, природонаділеність, геосусідство та реалії сучасного світу:

Саме менталітет народу повинен бути стрижнем економічної системи держави цього народу, оскільки в ньому відображені національна культура, традиції і досвід господарювання в умовах власних природних багатств та оточуючого сусідського господарсько-торгівельного середовища. Що не кажи, а на землі і в хаті найкраще господарюють їх споконвічні володарі за власноруч і власнорозсуд сформованими “правилами гри”, при чому на всіх рівнях: особистом, у домашніх господарств, організацій і підприємств, на рівні влади.”

В сьогоднішньому світі вже починає панувати постіндустріальна економіка. А в Україні при владі знаходяться представники індустріальної економіки, ставленики індустріальних гігантів, люди “індустріального” мислення. Звичайно, вони просто не в змозі усвідомити причини економічної стагнації. Але при тому “команда професіоналів”, про яку так полюбляє казати пан Азаров, обіцяє “золоті гори” та різке покращення життя, навіть не здогадуючись, що їхній “професіоналізм” – це інструментарій індустріального минулого, який сьогодні вже не діє.

Автор пропонує цілісну модель конкурентоздатної та високоефективної української економіки в сучасних умовах глобалізованих світових економічних відносин і називає її Трифункціональною моделлю економічного підйому. Ця економічна модель працює на трьох функціях:

- функція виробництва;
- функція продажу;
- функція розподілу результатів продажу.

Функція розподілу є сьогодні найболючішою, адже всі політики будують свої політичні програми на тому, як, кому і що “підкинути”, зовсім не думаючи про те, де це “щось” узяти.

Насправді проблема української економіки не в її структурі, не у формі власності тощо. Проблема – у низькій ефективності у кожній з вище перелічених трьох функціях. Саме про те, як досягти ефективності у кожній цих функціях розповідав А. Новак, і про це йдеться у книзі.

Ще однією ключовою складовою його економічної теорії є ідея тотальної корпоратизації. Як відомо, корпорації не виникали самі по собі – це результат економічного розвитку. І сьогодні саме корпорації є основними гравцями на світовій арені, які рухають економіку, проводять наукові дослідження і навіть диктують свої умови деяким країнам. Протистояти ним можуть лише не менш потужні цілісні гравці.

При тому справжня корпорація – це вертикальне об’єднання, що зв’язує разом багато підприємств, дослідних центрів, постачальників та транспортників, які утворюють єдиний ланцюг від первинної сировини до кінцевої прикладної продукції. У нас же в Україні часто “корпораціями” називають горизонтальні структури – напівмонопольні об’єднання виробників металу або хімічних напівфабрикатів – тобто сировини, а не кінцевої продукції.

Андрій Новак пропонує об’єднувати підприємства у корпорації за активної ролі держави. Якщо вдалось посадити за стіл переговорів політиків різних орієнтацій, то, значить, є можливість посадити за “круглий стіл” представників підприємств, що мають різні форми власності і належать різним господарям. Держава повинна активно сприяти процесу корпоратизації українських підприємств. Адже тільки тоді вони зможуть на рівних конкурувати з агресивними транснаціональними корпораціями.

Українські корпорації повинні бути створені на 39 ринках кінцевої продукції: від ринків продовольчих товарів, побутової техніки, одягу – до високотехнологічних ринків космічних апаратів, літакобудування, комп’ютерних та програмних товарів. Найпростіше, на думку автора, буде формування корпорацій на ринку продовольчих товарів. І він вже бачить перші паростки – це “Оболонь”, “Наша ряба”, “Чумак”. Чим більше буде корпорацій, тим краще! Буде конкуренція, а для споживачів в цьому випадку – краща ціна.

Андрій Новак отримав українську і канадську економічну освіту. Провів велике міжсистемне наукове дисертаційне дослідження «Взаємозв’язок податково-бюджетних та грошово-кредитних важелів в політиці економічного зростання України» і успішно захистив його в Київському національному університету імені Тараса Шевченка. Опублікував більше півсотні наукових економічних статей. Практичний досвід здобув у великих українських компаніях і консультуючи українські політичні партії і політиків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.