Якби дослухалися рекомендацій ВООЗ, паніки з приводу пандемії каліфорнійського грипу в Україні не було

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.10.2009 02:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8300

Клінічні ознаки важких випадків захворювання пандемічного грипу за результатами наради Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), що пройшла 14-16 жовтня 2009 року у Вашингтоні.

14-16 жовтня ВООЗ провела триденну нараду в штаб-квартирі Панамериканської організації охорони здоров'я у Вашингтоні з метою збору інформації про клінічні ознак та супровід пацієнтів з пандемічного грипу.

Близько 100 лікарів, вчених і фахівців охорони здоров'я з Америки, Європи, Азії, Африки, Близького Сходу і Океанії представили отримані дані і накопичений досвід.

Учасники наради підтвердили, що у переважної більшості людей в усьому світі хвороба протікає у вигляді грипоподібного захворювання без ускладнень при повному одужанні через тиждень навіть без медикаментозного лікування.

Необхідність інтенсивної терапії

Однак у цей час увага зосереджена на клінічному перебігу хвороби у невеликих підгруп пацієнтів, у яких швидко розвивається дуже тяжка прогресуюча пневмонія, і на супровід таких пацієнтів. У цих пацієнтів важка пневмонія часто пов'язана з розвитком недостатності інших органів або помітним погіршенням супутніх астми чи хронічного обструктивного захворювання легенів (ХОЗЛ).

Лікувати таких пацієнтів складно - для цього потрібні великі зусилля і ресурси. Це переконливо вказує на те, що найважчий тягар з надання медичної допомоги пацієнтам під час пандемії ляже на реанімаційні відділення та палати інтенсивної терапії.

У важких випадках захворювання найбільш поширена первинна вірусна пневмонія, яка часто призводить до смертельного результату. У 30% випадків зі смертельним результатом були діагностовані вторинні бактеріальні інфекції. Найбільш розповсюдженими причинами смерті були дихальна недостатність і рефракторний шок.

Під час наради були представлені детальні дослідження патології у важких випадках захворювання, які підтверджені результатами випробувань на експериментальних тварин. Ці дані підтверджують здатність нового вірусу H1N1 безпосередньо викликати важку пневмонію.

Клінічна картина, відмінна від сезонного грипу

Учасники наради, які вели таких пацієнтів, погодилися з тим, що клінічна картина у важких випадках захворювання разюче відрізняється від клінічної картини, що спостерігається під час епідемій сезонного грипу. Відомо, що люди з певними станами здоров'я, включаючи вагітність, зазнають підвищеного ризику, проте багато важких випадків захворювання відбуваються серед раніше здорових молодих людей. Фактори, що підвищують ризик розвитку важкої хвороби у таких пацієнтів, на сьогоднішній день є незрозумілими, незважаючи на проведені наукові дослідження.

У важких випадках захворювання погіршення стану пацієнтів відбувається зазвичай через 3-5 днів після прояву симптомів захворювання. Погіршення стану йде швидкими темпами - у багатьох пацієнтів протягом 24 годин розвивається дихальна недостатність, що вимагає їнегайної госпіталізації в палату інтенсивної терапії. Більшості госпіталізованих пацієнтів необхідна негайна респіраторна підтримка з механічною вентиляцією. Однак деякі пацієнти не реагують належним чином на стандартні методи допоміжної вентиляції легень, що ускладнює подальше лікування.

Позитивним є те, що представлені на нараді свідчення збільшують кількість фактичних даних, що свідчать про те, що швидко розпочате лікування противірусними препаратами, осельтамівіром і занамівіром, сприяє полегшенню ступеня тяжкості хвороби та підвищенню ймовірності виживання. Ці свідчення підкріплюють попередні рекомендації ВООЗ щодо раннього лікування цими препаратами пацієнтів, що відповідають критеріям лікування, навіть за відсутності позитивного підтверджувального тесту.

Фактичні дані свідчать про те, що окрім пневмонії, що безпосередньо викликається реплікацією вірусу, пневмонія, що викликається супутньою бактерійною інфекцією, також може посилювати важку, швидко прогресуючу хворобу. Серед часто реєстрованих бактерій наголошуються Streptococcus pneumoniae і Staphylococcus aureus, включаючи в деяких випадках штами, стійкі до метіцилліну. У зв'язку з тим, що ці супутні бактерійні інфекції зустрічаються частіше, ніж вважалося раніше, лікарі підкреслили необхідність проведення в якості лікування емпіричної антимікробної терапії позалікарняної пневмонії.

Групи найвищого ризику

Учасники наради погодилися з тим, що найбільш високий ризик розвитку важкої або смертельної хвороби загрожує трьом групам: вагітним жінкам, особливо під час третього триместру вагітності, дітям у віці до двох років і людям з хронічними хворобами легень, включаючи астму. Ризик розвитку важкої хвороби у дітей можуть підвищити неврологічні розлади.

Представлені на нараді фактичні дані свідчать про те, що важкі форми хвороби непропорційно вражають такі неблагополучні популяції, як групи національних меншин та корінного населення. Незважаючи на те, що причини такого підвищеного ризику до цих пір повністю не зрозумілі, версії, що розглядаються, включають супутні захворювання, які частіше зустрічаються в цих групах, - такі як діабет і астма, а також відсутність доступу до медичної допомоги.

Незважаючи на погане розуміння на сьогоднішній день точної ролі ожиріння, воно в значній мірі присутнє у важких і смертельних випадках захворювання. Особливо це стосується патологічного ожиріння. Ожиріння не вважалося фактором ризику ні під час минулих пандемій, ні під час сезонного грипу.

ВООЗ та її партнери забезпечують технічне керівництво і практичну підтримку країнам, що розвиваються, для кращого виявлення та лікування захворювань, що викликаються пандемічний вірусом. Швидкими темпами ведеться складання рекомендацій з надання медичної допомоги пацієнтам в умовах обмежених ресурсів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.