Російський «бешкет» над українською «Шалуньєю»

Автор/джерело -  © Іван ДІДУШОК , "Україна молода"



Дата публiкацiї - 7.09.2006 23:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=834

Українське судно потрапило в аварійну ситуацію через незаконнi дiї російських чорноморцiв

У Севастопольській бухті.

Міністерство закордонних справ України почало вивчати інцидент у Балаклавській бухті Севастополя, про який повідомила широкій громадськості молодіжна організація «Студентське братство». Цей факт позавчора підтвердив речник МЗС Андрій Дещиця. А суть інциденту полягає ось у чому. 29 серпня — в дні, коли у Криму та й по всій Україні лютувала негода, через дії представників російського Чорноморського флоту в аварійну ситуацію потрапила яхта «Шалунья-2» під прапором України.

Буревій руйнував і затоплював у бухті пірси понтонного типу, тож для порятунку від шквалу судно отримало припис українських прикордонників пришвартуватися до причалу при вході до колишньої радянської шахти для атомних підводних човнів — єдиного вільного на той час причалу в бухті. «Проте, — йдеться в заяві «CБ», — представники Чорноморського флоту погрожували арештом українського судна, застосували фізичну силу й відігнали його від причалу, посилаючись на те, що причал «є територією Росії», на яку накази українських прикордонників не поширюються».

Як повідомив «УМ» лідер «Студентського братства» Олег Яценко, цей причал росіяни використовують без договору оренди, без контролю і всупереч рішенням українських прикордонників. Цікаво, що судна тих самих прикордонників розташовані в бухті поруч із тим причалом. На самому ж березі, який ЧФ РФ називає «територією Росії», кореспондент «УМ» на початку літа бачив пришвартовані судна, причому з українськими прапорами. Тут же, в колишній шахті для атомних субмарин, розташовано український військово-морський музейний комплекс «Балаклава». Неподалік, біля входу в бухту, — покинуті казарми українських військових, які, однак, перебувають на балансі Міноборони України. Так що дії російських моряків видаються ще більш нахабними й дивними...

«Студентське братство» називає інцидент «втручанням у внутрішні справи України, порушенням основ національної безпеки і суверенітету України». Активісти організації записали на відеокамеру свідчення з приводу цих подій і представників ЧФ РФ, і капітана яхти «Шалунья—2». Ці матеріали будуть передані правоохоронцям. Студентські активісти також вимагають від влади, зокрема Президента і Прем’єр-міністра, «негайно відвернути ці загрози та звільнити український причал від незаконного володіння російськими військовими, які грубо порушують не лише міжнародні угоди з безпеки мореплавства та щодо тимчасового базування ЧФ РФ в Україні, а й договір «Про дружбу і співробітництво між Україною і Російською Федерацією».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.