Розлом, який розділяє материки в Ефіопії, може перетворитися на новий океан

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 3.11.2009 19:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8341

Ріфтовий розлом в пустелі Ефіопії, що тягнеться на 56 кілометрів, в майбутньому перетвориться на новий океан, упевнені автори дослідження, опублікованого в журналі Geophysical Research Letters

Вигляд з вулкана Даббаху на регіон Афар. Фото - spiegel.de

Незважаючи на те, що розлом, шириною місцями до шести метрів, був виявлений ще у 2005 році, до останнього часу науковці мали сумніви з приводу подальшого розвитку цієї формації, повідомляє РІА "Новості".

Зараз група науковців показала, що тектонічна активність в цьому розломі ідентична тій, яка відбувається в надрах серединних океанічних хребтів, які розсовують континенти. Така ж активність спостерігається і на дні Червоного моря.

Згідно з наново обробленими сейсмічними даними, накопиченими у 2005 році, розлом утворився впродовж лічених днів. Почався процес з виверження вулкана Даббаху, після чого в різні боки від нього магма почала заповнювати тріщини в земній корі, "розкриваючи" розлом подібно замку-"блискавці".

Аналіз зібраних даних дозволив встановити, що в даному регіоні відбувається "вкидання" магми в товщу земної кори. Ці процеси традиційно асоціюються з утворенням океанічних хребтів на дні, які проходять уздовж регіонів зіткнення плит.

За словами дослідників, нові результати показують, що формування хребтів може відбуватися стрибками, тобто послідовністю подій, кожна з яких значно міняє рельєф і процеси в земній корі у даному регіоні. Раніше вважалося, що подібні зміни відбуваються поступово.

Геологи підкреслюють, що спостереження за розломом в Ефіопії дає унікальну можливість розглянути у дії геологічні процеси, аналогічні тим, які відбуваються на океанічному дні.

Причиною появи розлому є розділення Африканської і Аравійської тектонічних плит, яке відбувається вже 30 мільйонів років зі швидкістю приблизно 2,5 сантиметра на рік. Результатом цього розділення стало Червоне море, а океан, що формується, з'єднає його з Аденською затокою.

"Нам відомо, що океанічні хребти формуються під впливом аналогічного вливання магми в розлом, проте для нас було сюрпризом, що такі процеси можуть йти так швидко", - сказав професор Сінді Ебінджер з Університету Рочестера в США, слова якого наводить Live Science.

Досі науковці вважали, що формування таких розломів відбувається короткими фрагментами. Такий тип тектонічної активності, на думку науковців, несе серйозну загрозу для місцевого населення.

Від Червоного моря на південь Ефіопію, яка також є, на думку науковців, батьківщиною людини, перетинає зона розломів (північна частина системи Великих Африканських розломів). Через активні розломи Ефіопія відрізняється підвищеною сейсмічністю: землетруси силою до 5 балів бувають щорічно, а раз на п'ять років - і сильніші. У ріфтової зоні також багато гарячих джерел.

25 вересня 2005 року в ефіопській пустелі Афар пройшла низка землетрусів, через які з'явився гігантський розлом, який досяг довжини 60 км, завглибшки до 100 м. Насправді, звичайно, правильніше говорити навпаки: серія землетрусів відбулася в результаті руху тектонічних плит, через який і виник розлом в земній корі.

Для вивчення юного рифта науковці з Оксфордського університету застосували комплекс інструментальних методів: сейсмічні вимірювання, польові спостереження по всій ширині розлому, а також дані, отримані з супутника Європейського космічного агентства Envisat. Супутникові спостереження показують: у тріщину, що утворилася в земній корі, вилилися 2,5 кубічних кілометра магми. Як говорять британці, цієї кількості вистачило б, щоб 2 тис разів залити чашу знаменитого стадіону "Уемблі".

Магма, що протікає в тріщину, формує собою майбутнє океанське дно. "Якщо процес не зупиниться, то кінець кінцем розлом досягне Червоного моря і заповниться водою, утворюючи новий океан", - сказав доктор Тім Райт з Оксфордського університету. За даними супутникових спостережень, при збереженні теперішньої швидкості росту розлому для цього буде потрібно всього мільйон років.

Між Африкою і Азією утворюється новий океан



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.