Путін обіцяє збитковому АвтоВАЗу $2 млрд.

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.11.2009 02:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8346

Глибоко збитковому флагману російського автомобілебудування АвтоВАЗ прем’єр РФ Володимир Путін напередодні пообіцяв 55 мільярдів рублів (майже $ 2 млрд), які врятують його, на думку Путіна, від банкрутства.

При цьому прем'єр не уточнив, хто саме дасть ці гроші.

Путін зібрав міністрів і глав держбанків у себе в заміській резиденції пізно увечері у вівторок, і перед засіданням повідомив у присутності журналістів, що «є пропозиція» залучити 54,8 мільярда рублів на ринку. Він не розкрив схему.

АвтоВАЗ визнав, що не здатний повернути 62 мільярда рублів основним кредиторам - держбанкам, і якщо борг не буде реструктурований, йому загрожує банкрутство. Менеджмент запропонував уряду зобов'язати держбанки дати АвтоВАЗу 50 мільярдів рублів в обмін на облігації, конвертовані в акції компанії. З них 38 мільярдів рублів підуть на рефінансування боргів, а 12 мільярдів - на поповнення обігових коштів.

Путін назвав борг «безповоротним» і дав зрозуміти, що основні кредитори - Сбєрбанк, ВТБ і «дочки» ВЕБа - гроші назад отримають лише частково.

АвтоВАЗ другий рік поспіль втрачає щорічно близько 1 мільярда доларів США, і менеджмент обіцяє за 12 мільярдів рублів вийти на беззбитковий режим роботи до весни 2010 року - за умови реструктуризації боргу. Іноземний акціонер заводу - французька Renault не хоче втрачати свої 25 відсотків, але не готова допомогти грошима - французи обіцяють технології.

План реструктуризації заводу, що ускладнюється бажанням менеджменту позбавитися від понад 20.000 з 96.000 працівників на тлі запевнень уряду про те, що масових скорочень не буде, припускає випуск в Тольятті п'яти моделей на глобальній платформі Renault/Nissan - дві моделі Renault, дві - Lada і однієї Nissan.

Окрім французів блокпакетами АвтоВАЗу володіють держкорпорація Ростехнології и російська інвесткомпанія "Тройка Діалог". Вони мають обговорити майбутнє заводу і план його реструктуризації на зустрічі з чиновниками 10 листопада.

Загальні риси плану вже відомі, проте Путін у вівторок говорив про нього в майбутньому часі, повідомляє Reuters.

Як відомо, напередодні американська корпорація GM відмовила австро-канадсько-російському консорціуму Magna-Сбєрбанк у придбанні контрольного (55%) пакету акцій Opel.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.